DOLČE VITA: Slavica 15 puta letela specijalnim avionom
Foto: Nemanja Pančić

Funkcionerka socijalista voli život na visokoj nozi

DOLČE VITA: Slavica 15 puta letela specijalnim avionom

Društvo -
Privilegovana Slavica Đukić Dejanović, u vreme dok je bila na čelu Skupštine, na putovanja u inostranstvo čak 15 puta letela vladinim avionom

BEOGRAD - Slavica preferira „falkon“!Potpredsednica socijalista Slavica Đukić Dejanović i sadašnja ministarka zdravlja, u vreme dok je bila na čelu Skupštine Srbije, na službena putovanja u inostranstvo uglavnom je letela vladinim avionom, iako je imala mogućnost da koristi redovne avionske linije, saznaje Kurir. Naime, prema saznanjima našeg lista, samo jedno poletanje vladinog specijala košta između 250.000 i 500.000 dinara, u zavisnosti od destinacije, a aktuelna ministarka je tu privilegiju koristila čak 15 puta!- Gospođa Đukanović je kad god je mogla koristila mogućnost da leti „specijalom“. Naravno da svi državni funkcioneri znaju koliko košta prevoz vladinim avionom - deset puta više od redovne linije! Bilo je tu i mnogo besmislenih putovanja, od kojih nije bilo ama baš nikakve koristi za Srbiju - kaže izvor Kurira.Dejanovićeva priznaje da je bila čest korisnik vladinog specijalnog aviona, ali objašnjava da je to činila rukovodeći se upravo finansijskim razlozima (?!).- Iskreno, nikada lično nisam volela da se vozim vladinim „falkonom“ jer se nekako nisam osećala sigurno, ali u posete nisam išla sama, već uglavnom s delegacijama u kojima su bile sve političke stranke. Išli smo vladinim avionom jer je bilo jeftinije da naš šestoro, osmoro ili dvanaestoro, u zavisnosti od puta, vratimo istog dana nego da čekamo redovne linije i dodatno plaćamo prenoćišta. Troškovi su uvek tako uvek bili manji. Volela bih da se više analizira ono što sada radim nego što sam radila u prošlosti - naglasila je Dejanovićeva.Od Sekretarijata Skupštine, kome je Kurir uputio zahtev da nam dostavi zvanične podatke na koja je putovanja Dejanovićeva išla avionom Vlade Srbije, nismo dobili odgovor.- Dobićete podatke, ali je za to potrebno vreme - naglasili su u Sekretarijatu.Prema gruboj računici, ako u proseku jedan let vladinog aviona košta oko 350.000 dinara, a kada ovu cifru pomnožite sa 15, koliko ga je puta koristila bivša predsednica Skupštine, dođete do podatka da su poreznici Srbije za njena putovanja dali ukupno pet miliona i dvesta pedeset hiljada dinara.

Samo jedno poletanje vladinog specijala košta između 250.000 i 500.000 dinara
Samo jedno poletanje vladinog specijala košta između 250.000 i 500.000 dinara

Obišla sve - od Teherana do ParizaSlavica Đukić Dejanović je, prema podacima do kojih je Kurir došao, najviše putovala u 2009. i 2010. godini, i to u Teheran, Pariz, Libiju, Austriju, Sloveniju, Ukrajinu, Španiju, Zagreb, Makedoniju, Nemačku, Strazbur, ali i na Kubu, u Panamu i Libiju.

Sedam dana po AustralijiSeptembra 2009. Dejanovićeva se, kao tadašnja kao predsednica parlamenta, zaputila put Australije, i to na sedam dana, u društvu s četiri poslanika, prevodicem i s dva telohranitelja. Samo povratne avionske karte koštale su oko 1,4 miliona dinara (Vladin specijal nije predviđen za prekookeanske letove). Dejanovićeva se tada medijima pravdala da je „odlaskom naše delegacije aktiviran postojeći stepen bilateralnih odnosa, kao i kontakti s dijasporom, kojih nije bilo skoro 30 godina“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track