NAJMLAĐI SRPSKI PLAVI ŠLEM: Devojčica ispratila tatu u Liban!
Foto: Vojska Srbije

Svečanost u kasarni "Knjaz Mihailo"

NAJMLAĐI SRPSKI PLAVI ŠLEM: Devojčica ispratila tatu u Liban!

Društvo -
Sa niškog aerodroma danas je u mirovnu misiju u "poletelo" 130 vojnika pešadijske čete Vojske Srbije
1 / 9 Foto: Vojska Srbije

NIŠ - Sa niškog aerodroma danas je u mirovnu misiju u Liban "poletelo" 130 vojnika pešadijske čete koju čine 31. pešadijski bataljon iz Zaječara i 39. logistički bataljon Treće brigade Kopnene vojske iz Niša.

Prvi put posle 1967. godine i mirovne misije u Sinaju, Srbija na ovakav zadatak šalje vojnu jedinicu ranga čete, rekao je ministar odbrane Nebojša Rodić na svečanosti koja je juče povodom ispraćaja vojnika u misiju Ujedinjenih nacija UNIFIL održana u kasarni "Knjaz Mihailo".

"Avion sa vojnicima i njihovom ličnom opremom je poleteo, očekujemo da već oko 13 sati slete u Bejrut. Ujutru će u luci dočekati i opremu, naoružanje i vozila", kaže kapetan Predrag Milićević, referent za odnose sa javnošću 3. brigade Kopnene vojske.

Osim zvaničnika Vojske Srbije, vojnike su otpratili i članovi njihovih porodica, rodbina i prijatelji.

"Moj zadatak je da pružim prvu pomoć u slučaju povrede. Najčešće su to krvarenja, iščašenje zglobova i slično. Spremni smo da stanemo rame uz rame sa bilo kojim vojnikom neke druge države. Spremni smo za ovu misiju jer smo imali kvalitetnu obuku", rekla je desetar Marija Bogataj.

Pažnju svih prisutnih privukla je mala plavokosa devojčica koja je tatu u Liban ispratila noseći plavi šlem UN.

Pešadijska četa, sastavljena od komande, tri streljačka voda i voda za logističku podršku, najveća je jedinica srpske vojske koja je do sada poslata u multinacionalne operacije. Biće angažovana u okviru španskog kontigenta. Vladika niški Jovan i glavni vojni sveštenik Vojske Srbije kapetan Slađan Vlajić održali su liturgiju, pričešće i moleban za mirovnjake iz Srbije.

Kako je rekao ministar Rodić, do sada je srpska vojska angažovana u operacijama Ujedinjenih nacija u Istočnom Timoru, Burundiju, Čadu i Centralnoj Afričkoj Republici, a trenutno srpskih vojnika ima u operacijama u Liberiji, Obali Slonovače, Kongou, Libanu, na Kipru i Bliskom istoku. Angažovani su i u dve mirovne operacije pod komandom Evropske unije, u Somaliji i u operaciji "Atalanta" u vodama Indijskog okeana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track