POD OPTUŽBOM: Sudija Ilić odustao od suđenja u slučaju Ree Matijević

Vratio predmet

POD OPTUŽBOM: Sudija Ilić odustao od suđenja u slučaju Ree Matijević

Društvo -
Postupak pred Visokim savetom sudstva pokrenut je nakon što je izvršno rešenje presude donete po Haškoj konvenciji iz “obezbediti povratak deteta u Hrvatsku”, na Matijevićev predlog sudija Ilić preinačio u “oduzimanje deteta od majke”

LJIG - Sudija iz Ljiga Milutin Ilić, koji je doneo izvršno rešenje da Rea Matijević bude oduzeta od majke i predata ocu nasilniku u Zagreb i koji je po drugi put trebalo da odlučuje u tom slučaju, odustao je od predmeta i vratio ga predsednici Osnovnog suda u Valjevu.

Protiv sudije Milutina Ilića su višem tužiocu u Valjevu zastupnici Nataše Matijević podneli krivičnu prijava zbog sumnje da je od Roberta Matijevića primio mito, a Visoki savet sudstva vodi disciplinski postupak zbog njegovog činjenja u ovom predmetu.

Sudija Milutin Ilić je odlučio da odustane od predmeta „Matijević“ nakon podnošenje krivične prijave i pokretanja postupka pred Visokim savetom sudstva. Postupak pred Visokim savetom sudstva pokrenut je nakon što je izvršno rešenje presude donete po Haškoj konvenciji iz “obezbediti povratak deteta u Hrvatsku”, na Matijevićev predlog sudija Ilić preinačio u “oduzimanje deteta od majke”.

- Sudija Milutin Ilić iz sudske jedinice u Ljigu vratio je predmet u Valjevo pred kraj radnog vremena, a dalje odluke vezane za predmet doneću kasnije - kratko je rekla Ljiljana Karać, vršilac funkcije predsednice Osnovnog suda u Valjevu.

S obzirom na pravosnažnu presudu, kako objašnjavaju pravnici, predmet u svakom slučaju neko mora da završi, pa će, najverovatnije, u skladu sa svojim ovlašćenjima i pravilnikom o radu suda, predsednica suda predmet ustupiti nekom od drugih sudija Osnovnog suda u Valjevu.

Bez obzira kod koga će na kraju „završiti“ predmet, majka troipogodišnje Ree ponavlja da očekuje da se postupak sprovede pošteno, uz uvažavanje svih dokaza koje je podnela o pretrpljenom nasilju od strane supruga, zbog čega je sa ćerkom bila smeštena u zagrebačkoj sigurnoj kući, kao i mišljenje Centra za socijalni rad u Ljigu o adaptaciji Ree na život u majčinom rodnom mestu.

- Sve što tražim jeste da se odlučuje u najboljem interesu mog deteta, a sve što želim jeste da joj obezbedim normalno detinjstvo. Zato smo se i vratile iz izolacije u roditeljski dom, zato je ponovo pošla u obdanište, zato sam ponovo počela da radim, kako bih mogla da je izdražavam.

Robert i ja ćemo naše odnose rešiti u brakorazvodnom postupku, a u ovom postupku očekujem od pravosuđa da se zaista rukovodi najboljim interesom deteta, kako je i preporučilo Ministarstvo pravde, da uvaže činjenicu da je Rea živo biće, a ne običan paragraf - kaže Nataša Matijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track