NA MUNOVOM MESTU: Jeremić se kandiduje za generalnog sekretara UN

Dobro se pokazao

NA MUNOVOM MESTU: Jeremić se kandiduje za generalnog sekretara UN

Društvo -
Osnivanje Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) samo prvi korak na Jeremićevom putu koji treba da rezultira zauzimanjem pozicije na kojoj se trenutno nalazi Ban Ki Mun

BEOGRAD - Vuk Jeremić ima nameru da se krajem sledeće godine kandiduje za mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i dodaje da je on o tome već razgovarao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem čiju podršku, bar za sada, ima.

Osnivanje Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) samo prvi korak na Jeremićevom putu koji treba da rezultira zauzimanjem pozicije na kojoj se trenutno nalazi Ban Ki Mun.

"Jeremić je ostavio dosta dobar utisak tokom mandata u Njujorku i stekao brojne kontakte širom sveta. Ozbiljno je posvećen Centru, planira da putuje po svetu i ispunjava ciljeve ovog tela. On nije slučajno sve svoje saradnike iz perioda predsedavanja GS UN pozvao da mu se pridruže u bordu CIRSD, a ni oni nisu slučano prihvatili poziv", navodi dobro upućeni izvor.

Mandat generalnog sekretara UN Ban Ki Muna ističe u decembru 2016.

Sledeći generalni sekretar UN očekuje se da će doći iz redova istočnoevropskih država, kroz postupak rotacije šest regionalnih grupa u UN. Generalni sekretar bira se na period od pet godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track