Ljajić: Ulje bi trebalo da košta manje od 100 dinara
Foto: Tanjug

Treba da pojeftini

Ljajić: Ulje bi trebalo da košta manje od 100 dinara

Društvo -
Logika kaže da bi cena litra ulja trebalo da bude najviše 97 dinara, ali država ne može da utiče na te cene, kazao je ministar trgovine

BEOGRAD - Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić ocenio je danas da bi cena ulja trebalo da bude ispod 100 dinara po litru na osnovu niže otkupne cene suncokreta.

"Logika kaže da bi cena litra ulja trebalo da bude najviše 97 dinara, ali država ne može da utiče na te cene", kazao je Ljajić u Skupštini Srbije gde je počela načelna rasprava o Predlogu zakona o robnim rezervama. On je podsetio da je cena suncokreta ove godine višestruko niža nego u 2012. godini.

Proizvođači ulja su u razgovorima u Ministarstvu trgovine, po rečima Ljajića, govorili da će ulje koštati manje od 100 dinara po litru, ali da sada cene u trgovinama nisu mnogo niže nego prošle godine. "Slažem se da po ovoj ceni suncokreta koju smo imali ulje treba da bude jeftinije, ali smo nemoćni da tu bilo šta uradimo", kazao je ministar trgovine.

On je ukazao i da u Srbiji postoji šest velikih proizvođača jestivog ulja i podsetio da se pitanjima eventualnog narušavanja konkurencije ili zloupotreba dominantnog položaja na tržištu bavi Komisija za zaštitu konkurencije.

Poslanik Demokratske stranke Aleksandar Senić kazao je da je otkupna cena sunckokreta ove godine u Srbiji bila 50 odsto niža nego u 2012. godini, ali da se značajnije sniženje cene suncokretovog ulja neće desiti."To potvrđuje zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu", ocenio je Senić, koji je i predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja