Vujanović: Njegoš bio Jugosloven i proevropljanin!

Svečana akademija u Podgorici

Vujanović: Njegoš bio Jugosloven i proevropljanin!

Društvo -
Njegošev put je put evropski. On je snažno podsticao pokrete za oslobađanje južnoslovenskih prostora, naveo crnogorski predsenik

PODGORICA - Crnogorski predsednik Filip Vujanović kazao je večeras da je Petar II Petrović Njegoš dosegao mesto na vrhu Crne Gore na kojem ga niko nikad neće zameniti. On je rekao da se Crna Gora, zbog onoga što je Njegoš uradio za nju, treba večno oduživati slavnom vladici i pesniku.

“Njegoš je dosegao mesto na vrhu Crne Gore na kojem ga niko nikada neće zameniti”, kazao je Vujanović na svečanoj akademiji u Podgorici, povodom obeležavanja dva veka rođenja pisca “Gorskog vijenca”. On je istakao da je Njegoš nije bio samo južnoslovenski, već i čovek evropske misije.

“Njegošev put je put evropski. I zbog toga nas je trajno zadužio”, kazao je Vujanović. Prema njegovim rečima, treba posebno vrednovati i Njegoševu misiju slobodarstva.

“Njegoš je snažno podsticao pokrete za oslobađanje južnoslovenskih prostora”, naveo je crnogorski predsednik. Svečanoj akademiji prisustvovali su premijer Milo Đukanović i ministri u njegovom kabinetu, predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, predstavnici političkog i javnog života i diplomatskog kora. Ranije danas na Cetinju je održana svečana sednica Skupštine Crne Gore, povodom Njegoševog jubileja i Dana parlamentarizma u toj državi.

Petar II Petrović Njegoš
Petar II Petrović Njegoš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track