Najnovije vesti

Kusturica prozvao ministra: Zlo se opet nadvilo nad Srbijom
Foto: Nemanja Pančić

Eksploatacija nikla

Kusturica prozvao ministra: Zlo se opet nadvilo nad Srbijom

Društvo
Nakon ajave ministra rudarstva Milana Bačevića da će Srbijanikl uskoro početi istraživanja rude u okolini Trstenika oglasio se režiser

.- Ne postoji bolji način da se unište gradovi, regije, pa i cela Srbija od eksploatacije rude nikla - rekao je režiser Emir Kusturica.

Slavni režiser već je jednom velikom medijskom akcijom i sopstvenim autoritetom uspeo da odloži ovaj ekološki krajnje problematičan posao, iza koga stoji moćni Juropijen nikl. Ali krupni kapital teško odustaje od mogućnosti velike zarade. Kompanija Srbijanikl je ovih dana obavestila lokalnu samoupravu u Trsteniku da u nedelju, 17. novembra, počinje s radovima. Zbog toga bi deo Pomoravlja sutra mogao da osvane u blokadi puteva.Kopaju u deset sela, piši Vesti.

Na području za koje Srbijanikl tvrdi da ima pravo eksploatacije nalazi se deset sela (Dublje, Popina, Brezovica, Gornja Crnišava, Jasikovica, Bučje, Levići, Okruglica, Riđevštica, Veluće), u kojima živi 8.000 ljudi i koji bi u slučaju eksploatacije morali biti raseljeni.

- Nije to pustinja u Australiji, nego najlepši deo Srbije, gde postoji infrastrutura, gradovi, vodovodi, izvorišta vode. Izvorište vode je samo za sebe dovoljno blago da se zaustavi taj cirkus - upozorava predsednica Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije Milica Vojić Marković.

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić (URS) poručio je da lokalna infrastruktura radnicima Srbijanikla neće biti na raspolaganju, niti će im biti dozvoljeno korišćenje prilaznih puteva. U odbrani prava na zdravu životnu sredinu stala je celokupna opštinska vlast, ali i celokupno lokalno stanovništvo, koje se prevashodno bavi proizvodnjom voća i povrća.

Ministar Milan Bačević, međutim, kategorički tvrdi da najavljenja istraživanja nisu opasna po zdravlje.- Reč je o geološkim istraživanjima, koja ne podrazumevaju nikakvo kopanje. Zbog geoloških istraživanja postavljaju se bušeće garniture, isto kao kad se eksploatiše voda za piće. Apsloutno je isti istraživački proces - kaže Bačević.Na drugoj strani, stručna javnost tvrdi da u ovom poslu nema čiste tehnologije, a predsednik opštine poziva se i na iskustvo koje je imala Makedonija s nalazištem nikla.- U Kavadarcima, koje smo nedavno posetili, koncentracija nedozvoljenih supstanci i čestica u vazduhu tri puta je veća od dozvoljene, a rudu ne uzimaju iz Kavadaraca, već dovlače iz Indonezije i Gvatemale. Pitam ko je taj ko želi u dolini Morave da otvara rudnik i topionicu i da prođemo kao Makedonija, da lageruju svoju jalovinu ovde u centru grada - ogorčen je Aleksić.Problem je i sa dozvolom za istraživanje rude koju je resorno ministarstvo dalo kompaniji Srbijanikl. I dok ministar Bačević tvrdi da je ta dozvola izdata u vreme njegovog prethodnika Olivera Dulića 2008, u opštini kažu da je ona istakla decembra prošle godine.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...