SUMNJIVO: Hteli da nas deru na solarnim pločama!
Foto: Reuter

Otkriven plan firme „Sekjurum ekviti“

SUMNJIVO: Hteli da nas deru na solarnim pločama!

Društvo -
Preduzeće koje je trebalo da izgradi solarni park vredan 1,75 miliona evra nikad nije imalo nameru da ga zaista gradi, već samo da odugovlači, a zatim da tuži državu

BEOGRAD - Sistem za pljačku.Američka kompanija „Sekjurum ekviti partners“, koja je u Srbiji trebalo da izgradi solarni park vredan 1,75 miliona evra i koja od Srbije sad traži odštetu od 160 miliona evra zbog neispunjavanja ugovora, nikad nije ni imala nameru da gradi solarne parkove. Da je u priču o izgradnji najvećeg solarnog parka na svetu ova kompanija ušla samo da bi od Srbije izvukla novac u sudskom procesu, vidi se i po tome što su iz te kompanije počeli da prete tužbom čim su iz Ministarstva energetike zatražili da ubrzaju proces izgradnje solarne elektrane.Čekali sporKao što je Kurir ranije pisao, kompanija „Van giga solar park inkjubejtor“, srpska ćerka firma kompanije „Sekjurum ekviti partners“, ni posle skoro dve godine od potpisivanja okvirnog sporazuma nije izabrala lokaciju od 3.000 hektara za izgradnju solarnog parka. Okvirnim sporazumom o izgradnji od 18. novembra 2011. bilo je predviđeno da gradnja solarnog parka počne najkasnije krajem leta.- Ništa nisu uradili jer njihova namera nije ni bila da proizvode solarnu energiju, već da uđu u spor sa državom kako bi pod povoljnim uslovima došli do 3.000 hektara zemlje i zaradili na odšteti. Zato im nijedna ponuđena lokacija nije odgovarala - kaže izvor Kurira i dodaje da je od početka bila sumnjiva investicija „Sekjurum ekviti partnersa“ jer nigde u svetu ne postoji postrojenje za proizvodnju solarne energije koje u paketu ima snagu od 1.000 megavati.SporazumKrovni sporazum s kompanijom „Sekjurum ekviti partners“ Vlada Srbije potpisala je na predlog Ministarstva finansija i privrede, s Mlađanom Dinkićem na čelu, 26. oktobra prošle godine. Da je reč o sumnjivom investitoru, jasno je i po tome što iza „Sekjurum ekviti partnersa“ stoje firme „Algebra investments“ i „Algebra menadžment“, čija su sedišta u ofšor zonama na Kajmanskim ostrvima i u Delaveru u SAD. U kompaniji „Sekjurum ekviti partners“ nisu želeli telefonom da odgovaraju na pitanja u vezi sa sporom. Iako smo pitanja poslali na mejl, do zaključenja broja nisu nam odgovorili.

26. jul 2013. i 27. jul 2013.
26. jul 2013. i 27. jul 2013.

Predložio loš sporazum... Mlađan Dinkić
Predložio loš sporazum... Mlađan Dinkić

Sudski spor u ItalijiJedan od zastupnika firme „Sekjurum ekviti partners“ Dimitri Pasaro optužen je u Italiji za višemilionske prevare, saznaje Kurir. Pasaro je optužen za velike prevare u Italiji, obećanja lokalnim vlastima Trsta i Molfalkonea o ulaganjima u razvoj regiona i u Italiji se vodi sudski postupak protiv njega za višemilionske prevare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track