SPECIJALCI ZA GUSARE: Srpski mirovnjaci ispraćeni u Somaliju

U Vojnoj opreciji pomorskih snaga EU

SPECIJALCI ZA GUSARE: Srpski mirovnjaci ispraćeni u Somaliju

Društvo -
Prema rečima komandanta Specijalne brigade brigadnog generala Ilije Todorova, pripadnici Vojske Srbije će u misiji Atalanta biti angažovani kao autonomni tim za zaštitu brodova, uz kolege iz međunarodnh snaga, na brodu „Karolina skan“

PANČEVO - U kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu danas je organizovan svečani ispraćaj 12 pripadnika Specijalne brigade Vojske Srbije, koji će se narednih dana pridružiti međunarodnim snagama u vojnoj operaciji pomorskih snaga Evropske unije u Somaliji.

Poželevši srećan put našim mirovnjacima, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istakao je da je strateški cilj Srbije da postane članica Evropske unije, a da Vojska Srbije, izvršavajući svoje misije i zadatke, doprinosi realizaciji tog cilja.

Tim koji je spreman, sposoban i odlučan pobeđuje, istakao je general Diković, ocenjujući da su pripadnici Vojske Srbije pažljivo odabrani i dobro obučeni, prenosi Ministarstvo odbrane.

On je rekao mirovnjacima da će, ukoliko budu radili ono što su naučili i što znaju, rizik biti minimalan, uprkos činjenici da je reč o operaciji srednjeg nivoa rizika.

Prema rečima komandanta Specijalne brigade brigadnog generala Ilije Todorova, pripadnici Vojske Srbije će u misiji Atalanta biti angažovani kao autonomni tim za zaštitu brodova, uz kolege iz međunarodnh snaga, na brodu „Karolina skan“.

Cilj misije je zaštita brodova organizacije Svetski program za hranu i trgovačkih brodova u zoni operacije. Tokom naredna četiri meseca oni će sprovoditi preventivne i represivne akcije koje sprečavaju oružane pljačke i održavaju plovne puteve otvorenim za bezbedan saobraćaj.

Govoreći o značaju učešća naših pripadnika u multinacionalnim operacijama, načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Milivoje Pajović naveo je da je 2013. godina rekordna kada je reč o upućivanju u mirovne operacije, jer je ove godine upućeno dvostruko više naših pripadnika nego u čitavoj prethodnoj deceniji.

Uključujući kontingent vojnika koji je danas ispraćen, naglasio je Pajović, 226 naših mirovnjaka raspoređeno je širom sveta u misijama UN i EU.

General Djiković predaje zastavu Srbije majoru Tanackoviću
General Djiković predaje zastavu Srbije majoru Tanackoviću

Na današnjoj svečanosti, državna zastava Srbije uručena je vođi našeg tima majoru Ivanu Tanackoviću, koji je tom prilikom izrazio uverenje da će autonomni tim sve zadatke uspešno obavljati.

Uz članove porodica i prijatelje mirovnjaka, svečanom ispraćaju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track