Najnovije vesti

OBEĆANJE: Stejt dipartment završava istragu o trgovini organima na Kosovu

Džonatan Mur

OBEĆANJE: Stejt dipartment završava istragu o trgovini organima na Kosovu

Društvo
00:00h
Mur je rekao da SAD nastavljaju u potpunosti da pružaju podršku ambasadoru za ratne zločine Klintu Vilijamsonu i njegovom timu koji sprovodi istragu

VAŠINGTON - Direktor Kancelarije za jugoistočnu Evropu u Stejt departmentu, Džonatan Mur, izjavio je u Vašingtonu da se istraga o trgovini organima na Kosovu nastavlja i da je 2014. godina kada će se razjasniti stvari po tom pitanju.

Mur je rekao da SAD nastavljaju u potpunosti da pružaju podršku ambasadoru za ratne zločine Klintu Vilijamsonu i njegovom timu koji sprovodi istragu.

Funkcioner Stejt Departmenta je pohvalio saradnju Vojske Srbije sa američkom armijom, ocenivši je odličnom, iako je Srbija proglasila vojnu neutralnost.

Mur je, na tribini o budućnosti Zapadnog Balkana u EU, ocenio da Unija predstavlja "šargarepu" za zemlje regiona kako bi sprovele neophodne reforme i ukazao na to da vlade tih država jedino same mogu da odluče kojom će ih brzinom sprovoditi.

Direktor Kancelarije za jugoistočnu Evropu u Stejt departmentu je naglasio značaj borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u svim državama jugoistočne Evrope.

Veoma kritičan istup prema napretku zemalja regiona imao je Haki Abazi, programski direktor za Zapadni Balkan Rokfeler fondacije iz Njujorka, koji je ocenio da je Balkan sada na kritičnom raskršću kada je u pitanju nastavak evrointegracija.

Prema njegovom mišljenju, organizovani kriminal je najveća opasnost za Balkan.

"Albanski kriminalci sa juga Kosova sarađuju sa srpskim kriminalcima sa severa i svi oni zajedno žele da zadrže status kvo. Grupa razbojnika je razbijanjem glasačkih kutija u Mitrovici pokazala da je jača i od Vlade Kosova, Srbije, Euleksa i KFOR-a", smatra Abazi.

On je bio posebno kritičan prema međunarodnoj zajednici i njenim snagama na Kosovu, ocenivši da EU daje "lažna obećanja" Kosovu da napreduje u evropskim integracijama i da "Euleks nema kapacitete da se obračuna sa velikim vođama na Kosovu".

Abazi smatra da "međunarodna zajednica zbog utiska o stabilnosti ne dira ljude kao što su (Milorad) Dodik ili (Hašim) Tači".

Prema njegovim rečima, nezavisno pravosuđe i vladavina prava su osnova za bilo kakav napredak država Balkana.

Analitičar Kurt Basuner ocenio je da uloga SAD za region ostaje od najvećeg značaja, založivši se za priznanje nezavisnosti Kosova kao uslov za napredak Srbije u evropskim integracijama.

On je rekao da će tu biti od najvećeg značaja stav Nemačke i Velike Britanije.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...