HITNO: Klinički centar nabavlja srčane pumpe za najugroženije
Foto: Reuters

4 pacijenta na čekanju

HITNO: Klinički centar nabavlja srčane pumpe za najugroženije

Društvo -
Pumpe za mehaničku potporu cirkulacije i rad srca sa dužim trajanjem koštaju oko 80.000 evra, dok su one sa kraćim oko 4.000 evra

BEOGRAD - Klinički centar Srbije trebalo bi u narednih nekoliko dana da nabavi savremene srčane pumpe za četiri životno ugrožena pacijenta, koji hitno treba da se operišu.

Direktor te ustanove dr Miljko Ristić izjavio je da je Komisija za nove tehnologije Ministarstva zdravlja već odobrilo zahtev za nabavku savremenih pumpi za mehaničku potporu cirkulacije i rad srca i da se čeka odobrenje Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

"Dugo čekamo da nam Fond odobri, od juna. Imamo četvoro pacijenata koji su životno ugroženi i, ukoliko ne uradimo intervenciju u narednih nekoliko dana, do Nove godine, teško je prognozirati koliko ko može da živi. Neće biti dobro, ali na putu smo da realizujemo nabavku tih pumpi u narednih nekoliko dana", objasnio je Ristić.

Prema njegovim rečima, nabavka pumpi biće veliki događaj za Srbiju."U junu smo ugradili pumpe koje smo dobili na osnovu donacija, ali donacije nisu dovoljne da se zdravstvo održava", istakao je Ristić.

Pumpe za mehaničku potporu cirkulacije i rad srca sa dužim trajanjem koštaju oko 80.000 evra, dok su one sa kraćim oko 4.000 evra. Veštačko srce je u početku primene bilo zamišljeno da olakša tegobe i produži život pacijentima koji imaju terminalnu, najtežu srčanu slabost i koji su čekali transplantaciju, ali je iskustvo pokazalo da su pumpe nekim pacijentima omogućile da žive i do deset godina bez transplantacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track