Božović: Kontrola u Žandarmeriji pojačana

Ni pobune ni neposlušnosti

Božović: Kontrola u Žandarmeriji pojačana

Društvo -
Državni sekretar smatra da slučaj nedavno uhapšenog žandarma Raičića, osumnjičenog za ubistvo, koji je imao "intenzivne kontakte sa licima iz kriminogene sredine", otvara pitanje prijema u Žandarmeriju i uopšte u MUP

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vladimir Božović izjavio je danas da je Žandarmerija apsolutno pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova, a time i vlade i države, te ne postoje nikakvi uslovi, niti mogućnost da se ona otrgne od te kontrole, odnosno da se dogode pojave poput pobune i otkazivanja poslušnosti.

Božović, međutim, ukazuje da je pojačana kontrola rada te, ali i drugih specijalnih jedinica MUP-a, da bi se predupredili slučajevi, kakvih je bilo, da su njeni pripadnici umešani u krivična dela, i da bi se sagledalo stanje u toj jedinici.

Božović smatra da slučaj nedavno uhapšenog žandarma Aleksandra Raičića, osumnjičenog za ubistvo, koji je imao "intenzivne kontakte sa licima iz kriminogene sredine", otvara pitanje prijema u Žandarmeriju i uopšte u MUP.

Način na koji se primaju novi pripadnici specijalnih jedinica, i u MUP uopšte, naime, nije usklađen sa evropskim standardima i potrebama društva.Prema Božovićevim rečima, ovakvi događaji ukazuju na potrebu sagledavanja stanja ne samo u Žandarmeriji, već i u svim specijalnim jedinicama i celom ministarstvu, o čemu je, kaže, razgovarao sa premijerom i ministrom unutrašnjih poslova, direktorom policije i načelnikom kriminalističke policije.

Božović kaže da će pojačana kontrola u narednom periodu biti usmerena prema Žandarmeriji i specijalnim jedinicama, sa svih nivoa kontrole koji su zakonom predviđeni.On je podsetio da je nedavno postavljeni komandant Žandarmerije rekao da će iz svoje nadležnosti preduzeti korake kojima će kontrolisati sve pripadnike jedinice, za šta ima mehanizme.

Prema njegovim rečima, postoje i drugi nivoi kontrole kao što je Direkcija policije, sektor unutrašnje kontrole policije, takođe i vlada i MUP, zatim kontrola koju sprovodi skupštinski Odbor za bezbednost, kao i da je u tome važna i uloga medija.Božović napominje da je Žandarmerija, kao i MUP veliki sistem, i da u tako velikom sistemu svakako postoje greške i propusti, ali da pojedinačni, izolovani slučajevi, ne smeju da gurnu u senku sve dobre rezulate koje policija postiže.

Prema rečima Bozovića, kontrola podrazumeva utvrđivanje eventualnih propusta i odgovornosti, koja može biti krivičnopravna, organizaciona, pa i moralna...do političke odgovornosti za stanje u toj jedinici i u Ministarstvu. "Za sve ono što je dobro i što dobro radi policija najzaslužniji je ministar. Međutim, i za sve ono što je loše i što se iskaže kao problem najodgovorniji je takođe ministar. Ne želim da "prozivam" ministra, deo odgovornosti svakako snosimo ja i kolega (Vanja) Vukić, kao državni sekretari, ali svako u skladu sa svojim nadležnostima", rekao je Božović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track