KORIDOR 10: Probijena leva strana tunela Progon kod Dimitrovgrada
Foto: Rts

Radovi na obilaznici

KORIDOR 10: Probijena leva strana tunela Progon kod Dimitrovgrada

Društvo -
Leva strana tunela duga je 1.007 metara, a pored ministra Antića radovima je prisustvovao i direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović

DIMITROVGRAD - Na obilaznici kod Dimitrovgarada, na Koridoru 10 danas je probijena leva strana tunela Progon, čemu je prisustvovao ministar saobraćaja Aleksandar Antić koji je, ukazujući na značaj urađenog posla, podvukao da više nema vremena za gubljenje, a rokovi kapitalnih projekata moraju da budu ispoštovani.

Leva strana tunela duga je 1.007 metara, a pored Antića radovima je prisustvovao i direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović koji je napomenuo da će u narednih par meseci buti probijena i desna strana tunela, investicija vredne 41,5 miliona evra, a cela deonica do kraja 2016. godine."Reč je o najdužem tunelu na ovom pravcu Koridora 10 i važno nam je da uhvatimo ritam jer smo previše vremena, kao država i narod izgubili. Sad više nemamo vremena za gubljenje i moramo da ispošstujemo rokove prilikom izgradnje krupnih kapitalnih projekata", rekao je Antić.

On je čestitao odgovornima Koridora Srbije što su uspeli da uvedu izvođače na sve deonice. "Napadnute su sve ključne tačke na Istočnom kraku Koridora 10. Ceo projekat je izuzetno komplikovan zbog teškog terena. Našoj generaciji i ovoj Vladi je pripalo da radi najteže deonice i na Istočnom i Južnom kraku Koridora 10", rekao je ministar saobraćaja.

Ukazujući na težinu terena kakav je Grdelička i Sićevačka klisura, Antić je napomenuo da će zahvaljujući naprednoj tehnologiji i ti radovi biti završeni. Ne želevši da licitira s rokovima, Antić je podestio da je sada aktuelan tender za deonicu koju je radila austrijska Alpina koja je zbog bankrota ispala iz posla."Ono što mogu da danas garantujem je da ćemo Koridor 10 i istočni i južni deo završiti i da ćemo svakoga dana biti posvećeni tome da se ovaj projekat završi", rekao je ministar saobraćaja, napominjući da je istočni pravac izuzetno kompleksan jer je na 86 kilometra 78 mostovskih konstrukcija i pet tunela.

Đurović je zahvalio grčkoj kompaniji Terna koja je u proteklih 15 meseci, radeći u tri smene 24 sata dnevno, uspela da probije levu cev tunela Progon."U desnoj cevi dužine 992 metra smo stilgli do 770. metra i očekujemo da u narednih par meseci bude probijena i ta cev. Moram da napomenem da smo izuzetno zadovoljni radovima, da sustižemo rokove i da ćemo celu deonicu u dužini od 86 kilometara pustiti u funkciju u toku ili do kraja 2016. godine", rekao je Đurović.

On je dodao da u ovom trenutku na Južnom kraku Koridora 10 počinje probijanje tunela Manojle."Iako je sezona pri kraju mi i dalje radimo punom parom", kazao je direktor Koridora Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track