Javna rasprava o istraživanju nikla u Srbiji

Skupština Srbije

Javna rasprava o istraživanju nikla u Srbiji

Društvo -
Odbor je usvojio predlog predsednika Zelenih Srbije i poslanika Ivana Karića da akademici i profesori, predstavnici Vlade RS i lokalne samouprave, civilnog društva, i zainteresovani građani razmene argumente

BEOGRAD - Odbor Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine odobrio je javno saslušanje o eksploataciji i istraživanju nikla u Srbiji. Odbor je usvojio predlog predsednika Zelenih Srbije i poslanika Ivana Karića da akademici i profesori, predstavnici Vlade RS i lokalne samouprave, civilnog društva, i zainteresovani građani razmene argumente i daju odgovor na pitanje da li su Srbiji potrebni istraživanje i eksploatacija nikla.

Demokratska država sebi ne sme da dozvoli da o životnoj sredini u ime građana odlučuje dokazano neekološko ministarstvo i neekološka vlada. Za ta pitanja je potrebna široka i stručna javna rasprava, ističe se u saopštenju Zeleni Srbije.

Sranka podseća da Srbija nije ispunila većinu evropskih standarda iz oblasti zaštite životne sredine i da je sve više pogodno tlo za primenu prljave tehnologije koje se u Evropskoj uniji ne upotrebljavaju. Priča o niklu je priča o volji preko 300.000 stanovnika od kojih najveći deo bavi poljoprivredom i turizmom. Oni će ostati bez sredstava za život ako se zemljište ili izvori mineralne vode degradiraju, upozorila je stranka.

Računica o koristima i šteti ovakvog projekta mora pored ekonomskog kapitala da sadrži i ekološki kapital životne sredine i zdravstveni kapital građana, upozorila je stranka i pozvala zainteresovane za učešće na javnom slušanju koje će se održati u drugoj polovini januara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track