MINISTARKA ZDRAVLJA: Neće imati ko da nas leči

Najstručniji kadar star

MINISTARKA ZDRAVLJA: Neće imati ko da nas leči

Društvo -
U bolnici u Pomoravlju prosečna starost lekara je 55 godina. To me plaši, kaže Đukić Dejanović

BEOGRAD - Srbiji preti opasnost da neće imati ko da leči građane, izjavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, upozoravajući da u Srbiji ima dovoljno lekara, ali da je najstručniji kadar star.

"U bolnici u Pomoravlju prosečna starost lekara je 55 godina. To me plaši. Specijalizacije traju pet godina, ali hirurgu, recimo, treba još toliko da bi bio suveren u sali", rekla je ministarka zdravlja.

Ona objašnjava da je to posledica ranijih loših odluka da se ne dodeljuju specijalizacije. Upravo zato, kako kaže, najveći deo novca, od 25 miliona evra ušteđenih na centralizovanim nabavkama lekova, sanitetskog i laboratorijskog materijala za domove zdravlja i bolnice, treba uložiti u podmlađivanje kadra. "Imamo kadrovski plan i nema nikakve zabrane da se on realizuje. Loše je to što je u zdravstvu puno nemedicinskog kadra. U velikom broju zdravstvenih ustanova je to 20, čak i 30 odsto ukupno zaposlenih, a standard je 10 odsto. Naša instrukcija direktorima je jasna: da smanjuju administraciju", rekla je Đukić Dejanović.

Od početka godine 800 doktora zatražilo je sertifikate s kojima konkurišu za posao u inostranstvu, ministarka je rekla da "zbog toga, blago rečeno, tužna". "Kad počne ekonomski razvoj i kad veći broj ljudi bude izdvajao doprinose za zdravstvo, mogli bismo i mimo standarda, da uposlimo lekare i sestre", predložila je ona.

Na pitanje kako ocenjuje to što je zdravstvo Srbije, drugu godinu zaredom, prema "Juropijan helt konzjumer indeksu" zauzelo poslednje, 35. mesto u Evropi, Đukić Dejanović je odgovorila da "naši lekari ne leče lošije od kolega u EU i zemljama regiona" i da "naše procedure nisu lošije", veće je problem u tome što "jednostavno, imamo manje novca".

"Popravilo se nešto u pogledu brzine dolaska do izabranog lekara, razvija se svest stanovništva da treba raditi na zdravlju dok smo zdravi, popravlja se i odnos prema vakcinaciji... Ali, znam da je mnogo problema još nerešeno", dodala je ona.

Ministarka zdravlja je ujedno upozorila da je "dug za zdravstvene doprinose trenutno 93,47 milijardi, od kojih su 52 milijarde nenaplative" i da će "država će morati da koristi i drastične instrumente da bi se povećala naplata doprinosa".

http://www.youtube.com/watch?v=MUUGoIq8XD4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track