JABUKA: Dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

Stratište

JABUKA: Dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

Društvo -
Nacisti su kod Pančeva tokom Drugog svetskog rata streljali 10.000 Srba, Jevreja i Roma

PANČEVO - U Spomen-kompleksu "Stratište" u Jabuci kod Pančeva danas je održana centralna državna komemoracija povodom Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu.

Ovaj dan ustanovljen je u znak sećanja na 16. decembar 1942. kada je vodeći funkcioner nemačkih nacista Hajnrih Himler izdao naredbu o sistematskoj deportaciji Roma u koncentracione logora širom okupirane Evrope.

Romi su neretko zaboravljene žrtve nacizma, izjavio je na komemoraciji predstavnik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Živojin Mitrović.

"Danas i ovde pokušavamo da se setimo svih tih nevinih ljudi koji su tragično izgubili svoje živote i da obećamo sebi da njihove patnje nisu uzaludne i zaboravljene. Treba da dokažemo kako različitost nije mana već vrlina", kazao je Mitrović.

Geniocid nad Romima je jedna od najtragičnijih epizoda Drugog svetskog rata koje se savremene generacije možda ponekad nedovoljno sećaju, ali se to nikako ne sme dozvoliti, izjavila je izaslanica premijera Srbije, ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović."U ime Vlade odlučno osuđujem i u potpunosti odbacujem svaku relativizaciju nacističkih zločina počinjenih na tlu Srbije i uopšte. Lekcije i poruke koje nam pruža istorijsko sećanje mogu se pretočiti u rečenicu da se zločini nikad ne zaborave i da se nikad i nigde ne ponove", rekla je ministarka.

Komemoraciju je organizovao Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, a prisustvovalki su joj gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov i veći broj stranih diplomatskih predstavnika.

Nacisti su kod Pančeva tokom Drugog svetskog rata streljali 10.000 Srba, Jevreja i Roma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track