Selaković: Pravna predvidivost neophodna

Uključi se za promenu

Selaković: Pravna predvidivost neophodna

Društvo -
Niko neće da uloži novac ako ne zna kako će u slučaju spora moći da zaštiti svoja prava. Pravna predvidivost je nešto što nam je potrebno, kaže ministar pravde
1 / 4

BEOGRAD - Za dobar privredni i investicioni ambijent neophodna je pravna predvidivost, ukazao je danas ministar pravde Nikola Selaković i poručio da će se na tome intenzivno raditi.

"Niko neće da uloži novac ako ne zna kako će u slučaju spora moći da zaštiti svoja prava. Pravna predvidivost je nešto što nam je potrebno", rekao je Selaković na skupu pod nazivom "Uključi se za promenu", u organizaciji Američke privredne komore. Kako je precizirao, radiće se na jačanju discipline rada u sudovima, hitnosti u rešavanju radnih sporova i ujednačavanju sudske prakse.

Selaković je poručio i da se zalaže za javno objavljivanje svih presuda, odnosno tipskih rešenja za iste vrste sporova.

"Ista pravna situacija treba da se rešava na isti način, to je ono što je svakom investitoru u interesu", rekao je ministar pravde i dodao da ta praksa u Srbiji, u ovom trenutku, nije na potrebnom i zadovoljavajućem nivou.

Selaković je podvukao da radni sporovi moraju da se rešavaju na hitan način, ali i naveo da određene zemlje EU, pa čak i stariji članovi Unije imaju problem sa brzinom rešavanja radnih sporova.

Ministar pravde je rekao da nema dovoljno manevarskog prostora, ali da u njemu mora da se kreće i traži rešenje za dugotrajne radne sporove, neujednačene sudske prakse. Selaković ipak veruje da će za godinu dana moći da se govori o onome što je urađeno u toj oblasti.

Krstić: Krajem 2014. povoljniji privredni ambijentMinistar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je danas da će krajem 2014. u Srbiji biti drugačiji privredni ambijent koji će omogućiti rast zapošljavanja.

"Ja sam optimista i duboko verujem da već krajem 2014. možemo da imamo potpuno drugačiji privredni ambijent, kao posledicu sprovedenih reformi", rekao je Krstić u Beogradu na skupu Američke privredne komore u Srbiji "Uključi se u promene".On je istakao da je u prvih 100 dana rada rekonstruisane Vlade Srbije započeta izrada svih sistemskih zakona koji će, uz paket konolidacije sa budžetom, omogućiti smanjenje sive ekonomije, restrukturiranje javnih preduzeća i sprečavanje problema sa državnim banakama.Preduslov za to su, kako je rekao Krstić, reforme i rast zaposlenosti, kao i donošenje zakona o radu, stečaju i privatizaciji.

http://www.youtube.com/watch?v=sKqRzA9ke38

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track