HOĆE SVOJ DEO: Slovenci traže uvid u Brozov sef

I mi smo Titovi

HOĆE SVOJ DEO: Slovenci traže uvid u Brozov sef

Društvo -
To je prva država nastala iz bivše Jugoslavije koja je i zvanično tražila da se na neki način uključi u ostavinski postupak iza Brozove smrti, verovatno računajući da bi nađeno blago trebalo da bude stvar sukcesije između bivših republika

BEOGRAD - Ambasada Slovenije tražila je od Prvog osnovnog suda u Beogradu dostavu spiskova sa stvarima nađenim u „depou 555“, poznatijem kao Titov sef.

Pred ovim sudom vodi se ostavinska rasprava između naslednika posle smrti bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza.

"Sud nam je dostavio podnesak koji je u ime Ambasade Republike Slovenije uputio ambasador, da je ova država kao naslednica SFRJ zainteresovana za izveštaj o tome šta je nađeno u sefu", rekla je zastupnica Zlatice i Miše Broza, Violeta Kočić-Mitaček.

To je prva država nastala iz bivše Jugoslavije koja je i zvanično tražila da se na neki način uključi u ostavinski postupak iza Brozove smrti, verovatno računajući da bi nađeno blago trebalo da bude stvar sukcesije između bivših republika.

Zastupnici Brozovih naslednika o ovom zahtevu treba da se izjasne u roku od 15 dana, a kako su nam nam potvrdili i Violeta Kočić-Mitaček i Goran Petronijević, zastupnik Titovog unuka Joške Broza, oni će se usprotiviti.

"Stvari nađene u sefu nisu predmet sukcesije i ne postoji pravni osnov da se Slovenija uključi u postupak", rekao je Petronijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track