TALAS NASILJA: Škole nam gore, a ministar se češlja
Foto: Nemanja Pančić

Bruka u školama ne brine nadležne

TALAS NASILJA: Škole nam gore, a ministar se češlja

Društvo -
Sprdaju se s nama: Umesto da nešto preduzme povodom brojnih incidenata koji potresaju škole poslednjih nedelja, ministar prosvete Tomislav Jovanović juče delio plakete „Škola bez nasilja“

BEOGRAD - Krenuo Žarkovim koracima.Svi mediji poslednje dve nedelje izveštavaju o nezapamćenom talasu nasilja u osnovnim i srednjim školama, ali ministar prosvete Tomislav Jovanović do današnjeg dana nije ništa preduzeo da se ti incidenti reše, niti da se novi spreče. Da ironija bude veća, on je juče školama koje su stekle priznanje da mogu „samostalno da rade na planu prevencija nasilja“ podelio plakete „Škola bez nasilja“ i čestitao nadležnima, objašnjavajući da odlično rade svoj posao.Nagrade umesto kazne- Škole u programu su smanjile nasilje, intenzivno rade sa učenicima koji trpe nasilje, kao i s onima koji ga vrše. Zajedno s učenicima i roditeljima rade na promociji tolerancije i nenasilja. Podaci koje imamo su ohrabrujući i motivišu, ali i upućuju na to da treba da se nastavi s ozbiljnim radom - kaže Jovanović, koji nijednu od škola u kojima se dogodilo nasilje još nije posetio.Na pitanje novinara Kurira kako komentariše sve češće nasilje u školi i da li je posle svih tih incidenata nešto preduzeo, Jovanović je rekao da je u toku gašenje požara.- Ja sam se čuo s direktorima tih škola i trenutno je u toku gašenje požara. Na sreću, današnji skup pokazuje da možemo zajedno da se borimo. Nema lošeg đaka, glavni problem je u roditeljima i u nastavnicima. Izolovani slučaj ne treba da bude primer i mi takvih slučajeva moramo što pre da se rešimo i da uvek u životu delujemo preventivno - kaže Jovanović.Nedeljama bez odgovoraIako smo više puta Ministarstvu prosvete slali pitanja za sve pojedinačne incidente koji su se dešavali poslednjih dana u školama, odgovore nismo dobijali. Jedino su pre dva dana, kad je dečak u Kragujevcu svog druga napio a potom ga gađao pikadom, odgovorili da za nasilje nema tolerancije. Iako smo insistirali na tome da saznamo da li će to ministarstvo na neki način reagovati, nisu nam odgovorili.

Dejan Matijević:MINISTAR SE NE RAZUME U ŠKOLE!Dejan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika, kaže za Kurir da ministar prosvete uopšte nije obavešten o tome šta se radi u školama.- Ministar se baš i ne razume u osnovne i srednje škole, njega očigledno samo zanimaju fakulteti. On uopšte ne zna šta se dešava u tim ustanovama. Osnovni problem je taj što niko ne reaguje kad se desi neki skandal. Ne treba samo profesori da rade s njima već i njihovi roditelji, a ono što je najbitnije je da roditelji i profesori budu na istoj strani - kaže Matijević.

ZabrinjavaINCIDENTI O KOJIMA SE PISALO- na internetu se pojavio snimak kako učenici gimnazije „Mile Arsenijević Bandera“ maltretiraju nastavnika, nabijaju mu prste u usta, hvataju ga za bradavice i viču: „Kurvo! Dromfuljo!“- nastavnik srpskog u Mladenovcu u OŠ „Sveti Sava“ davio učenika sedmog razreda i vređao ga- učiteljica iz škole „Goce Delčev“ u Jabuci kraj Pančeva napala je devetogodišnjeg đaka i davila ga- sedmak naterao osmaka iz Kragujevca da pije rakiju, pa ga onda skinuo, udarao palicom i gađao strelicama u zadnjicu- direktorka OŠ „Božidar Dimitrijević Kozica“ u Brdarcu kod Požarevca učenicu petog razreda izvodila s časa i terala je da je masira- šestak spermom izmazao po licu školskog druga u Leskovcu- u čačanskoj gimnaziji učenici izvodili striptiz, bacali klupe, divljali... Sve to snimili, pa postavili na internet

Novi SadĐACI PRIJAVLJIVALI BOMBEPostoji osnov sumnje da su dva četrnaestogodišnjaka i njihova vršnjakinja u jednoj novosadskoj osnovnoj školi čiji su učenici lažno dojavili da je postavljena bomba i time izvršili krivično delo izazivanja panike i nereda. Svako od njih se tereti da je izvršio po jedno ovo krivično delo, a u dva slučaja osumnjičeni su pozivali s javne govornice. Za izazivanje panike i nereda tereti se i jedan 17-godišnji gimnazijalac, a njemu je policija oduzela mobilni telefon koji je osumnjičeni koristio za izvršenje ovog krivičnog dela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja