ZUKORLIĆ SE POVLAČI: Napuštam mesto glavnog muftije
Foto: Rojters

Odlazi sa čela Mešihata

ZUKORLIĆ SE POVLAČI: Napuštam mesto glavnog muftije

Društvo -
Uveren sam da je Islamska zajednica postigla takvu zrelost da njena stabilnost i budućnost ne zavise od toga ko je na čelu Mešihata, naveo je Muamer Zukorlić

NOVI PAZAR - Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić saopštio je danas u Novom Pazaru da se neće kandidovati na zborima za predsednika Mešihata te IZ 4. januara 2014. godine. On je rekao da se time "oslobađa najteže i najčasnije funkcije koju je do sada obavljao".

"Sa pozicije muftije sandžačkog, nastaviću borbu za punu slobodu i prava pripadnika Islamske zajednice i drugih ljudi. Uveren sam da je Islamska zajednica postigla takvu zrelost da njena stabilnost i budućnost ne zavise od toga ko je na čelu Mešihata", kazao je Zukorlić.

Istakao je da IZ u Srbiji, na čijem je čelu već 20 godina, ima nekoliko kvalitetnih ljudi koji je mogu uspešno predvoditi i da će onaj ko bude izabran na tu funkciju, imati njegovu punu podršku.

Na mesto predsednika Mešihata IZ Sandžaka Zukorlić je prvi put izabran oktobra 1993. godine, zajedno sa njegovim osnivanjem, a na tu funkciju ponovo je biran 1998. i 2003. godine. Na Objediniteljskom saboru IZ u Srbiji 2007. godine Zukorlić je izabran za predsednika Mešihata i glavnog muftiju, da bi na izborima 2008. ponovo postavljen za poglavara te islamske zajednice.

Izbor za predsednika Mešihata biće održan 4. januara, a u toku narednih desetak dana odbori medžlisa i upravni organi ustanova i udruženja IZ predlagaće kandidate za tu poziciju. Ustav i izborna odluka IZ u Srbiji predviđaju mogućnost izbora predsednika Mešihata između više kandidata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track