Nova banka humanog mleka u Kragujevcu

PR tekst

Nova banka humanog mleka u Kragujevcu

Društvo -
Kompanija Rosa je pre četiri godine pokrenula akciju pomoći ovim mališanima formiranjem i razvojem banaka humanog mleka

Kako bi prevremeno rođenim bebama omogućila adekvatnu ishranu i pravilan rast, Rosa je pre četiri godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, pokrenula akciju pomoći ovim mališanima formiranjem i razvojem banaka humanog mleka širom Srbije.

U okviru kampanje prva srpska banka humanog mleka otvorena je na Institutu za neonatologiju u Beogradu koja je opremljena najsavremenijom medicinskom za obradu, kontrolu i čuvanje mleka. Krajem prošle godine inicirano je otvaranje nove banke humanog mleka na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, a ove godine Rosa ide korak dalje i pokreće formiranje nove banke humanog mleka na Klinici za pedijatriju kragujevačkog Kliničkog centra kako bi prevremeno rođene bebe iz ovog regiona imale potrebnu negu i ishranu.

Do kraja marta naredne godine od svake prodate flaše ove vode biće izdvajana novčana sredstva za kupovinu najsavremenije medicinske opreme za novu, dok će biti nastavljena i podrška već postojećim bankama humanog mleka u Beogradu i Novom Sadu. Zahvaljujući do sada realizovanim edukativnim aktivnostima, koje će se sprovoditi i u narednom periodu, broj majki dobrovoljnih davalaca kao i količina prikupljenog mleka višestruko su uvećani.

Dušan Antonijević, direktor kompanije Rosa
Dušan Antonijević, direktor kompanije Rosa

Kako mama može postati donor?Kada majka odluči da donira mleko, potrebno je da kontaktira banku humanog mleka nakon čega se dogovara termin posete medicinske sestre iz Banke humanog mleka. Sestra dolazi u donorkin dom, uzima neophodne uzorke na analizu, savetuje donorku oko pranja dojki, izmlazanja, odlaganja i čuvanja mleka. Nakon analize krvi mame i bakteriološke analize mleka, donorsko mleko može da se pasterizuje i da se koristi za ishranu bolesne prevremeno rođene dece.Priključite se i vi - jedino zajedno možemo da napravimo korak za bolje sutra prevremeno rođenih mališana i pomognemo da što više beba dobije humano mleko koje za njih predstavlja i hranu i lek.Više informacija o projektu i mogućnosti doniranja mleka potražite na sajtu www.bankamleka.rs.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track