Pola veka Ustavnog suda Srbije
Foto: Tanjug

Jubilej

Pola veka Ustavnog suda Srbije

Društvo -
Svečanoj sednici prisustvovali su predsednik i premijer Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da je misija Ustavnog suda Srbije, koji obeležava 50 godina postojanja, da tumačenjem pisanog slova Ustava ne zanemari njegov duh i univerzalnu civilizacijsku dimenziju.

Nikolić je na svečanoj sednici povodom pola veka od osnivanja Suda istakao da ustavna kultura u Srbiji nije razvijena i da građani moraju da spoznaju značaj Ustava i ustavnih institucija kako bi sami mogli da učestvuju u stvaranju te kulture. On je podsetio da se ustavna kultura u jednoj zemlji razvija sporo i da predstavlja proces sticanja znanja i svesti o važnosti Ustava koji bi trebalo da zauzima najviše mesto na lestvici društvenih vrednosti.

"Sposoban da spor rešava ne zanemarujući širi društveno-politički i istorijski kontekst, imun na pritiske svake vrste, sudija US S sa svojim kolegama mora da izgradi bastion odbrane vladavine prava koja suštinski znači podređednost politike i izvršne vlasti objektivnom pravu", istakao je Nikolić.

On je rekao da Ustavni sud mora da obavlja i kulturološku misiju o podizanju javne svesti o Ustavu kao nosiocu najviših društvenih vrednosti. "Uloga Ustavnog suda je i savetodavna, i to je njegov specifični doprinos razvoju i unapređenju našeg zakonodavstva. Odlučujući o tome da li je neki zakon u skladu sa Ustavom ili ne, Ustavni sud bi trebalo da podstakne, uputi i posavetuje zakonodavca kako da uredi određeno pitanje, a da se ne ogreši o Ustav svoje zemlje", rekao je Nikolić. On je dodao da su osim presuda, jednako važna i obrazloženja koja idu uz njih, a koja bi trebalo da budu mala po obimu, a velika sa aspekta nauke i struke.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je na istoj sednici da vlada čini sve što je u njenoj nadležnosti da obezbedi izvršenje odluka Ustavnog suda. "Ustavni sud u Srbiji ne obeležava samo pola veka postojanja nego i istrajnost u efikasnoj zaštiti ustavno-pravnog poretka i ljudskih prava i sloboda", rekao je Dačić.

On je istakao da je važno da dobro funkcioniše sistem zaštite ljudskih prava pred sudovima u zemlji, da bi se smanjio broj tužbi protiv Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Premijer je naveo da je nezavisan Ustavni sud garant vladavine prava, razvoja demokratije i zaštite sloboda i prava svih građana Srbije.

"Efikasna ustavno-sudska zaštita u svakom društvu obezbeđuje vladavinu prava, pravnu sigurnost i poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, a time i demokratiju", rekao je premijer. On je dodao i da su jačanje pravne države, visoki standardi i dobra praksa u zaštiti ljudskih prava uslovi za pristupanje EU. "Odluke koje donosi Ustavni sud Srbije obezbeđuju efikasnu zaštitu Ustava i doprinose poštovanju i primeni i drugih načela i vrednosti koji čine sadržaj osnovih principa ustavnosti", dodao je Dačić. Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević je naveo da je od 2008. do danas US S, postupajući po ustavnim žalbama, rešio više od 22.384 predmeta, od kojih je više od 6.000 rešeno meritornom odlukom, a u 4.819 predmeta sud je usvojio ustavne žalbe.

"Danas nema gotovo nijedna politička partija koja motivisana političkim ciljevima nije kritikovala odluke Ustavnog suda, što govori da su odluke US lišene svakog političkog i mirisa i ukusa i apsolutnog odsustva bilo kog motiva njihovog donošenja u službi bilo koje političke opcije i cilja", rekao je Slijepčević. On je dodao da je sud svojim odlukama iskazao nastojanje da postavi čvrste temelje institucionalnog očuvanja vladavine prava.

http://www.youtube.com/watch?v=gVqfbzUIj5g

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track