Najnovije vesti

Srđa Popović o otporašu iz Ukrajine: Niko ne zna ko je Marko Ivković!
Foto: Marina Lopičić

Persona non grata u Ukrajini

Srđa Popović o otporašu iz Ukrajine: Niko ne zna ko je Marko Ivković!

Društvo
Zar neko može da poveruje da je dovoljno da dva Srbina sednu u avion, dobiju neki novac i izvedu milion Ukrajinaca na ulice da mašu zastavama EU. Ti koji veruju u to, veruju i u Deda Mraza, navodi jedan od osnivača Otpora

BEOGRAD - Jedan od osnivača Otpora i direktor Centra za primenjenu nenasilnu akciju i strategije (Kanvas) Srđa Popović izjavio je danas da Marko Ivković, kome su ukrajinske vlasti zabranile ulazak u tu zemlju zbog navodnog učešća u njenoj destabilizaciji, nije član Kanvasa, a osnivači Otpora i ne znaju ko je on.

 

Ukrajinski mediji javili su da je vlast proglasila 35 "persona non grata", među kojima je i državljanin Srbije Marko Ivković koji je, kako se navodi, učestvovao u organizovanju zbacivanja Slobodana Miloševića i za sličan scenario se zalagao u Ukrajini.

 

Srđa Popović tvrdi da niko od 11 osnivača i 40 prvih članova Otpora nije čuo za uhapšenog Ivkovića.

 

"Zar neko može da poveruje da je dovoljno da dva Srbina sednu u avion, dobiju neki novac i izvedu milion Ukrajinaca na ulice da mašu zastavama EU. Ti koji veruju u to, veruju i u Deda Mraza", kazao je Popović.

 

On je istakao da su za pokretanje demonstracija, poput protesta u Ukrajini, presudni unutrašnji faktor i unutrašnje nezadovoljstvo.

 

"Kada bi srpska Vlada rešila da odustane od evropskih integracija, ne bi bio potreban bilo ko iz Ukrajine da se ovde desi pobuna - to je unutrašnje nezadovoljstvo", kazao je Popović.

 

On u potezima ukrajinske vlasti vidi sličnost s ponašanjm režima Slobodana Miloševića: "Potrebno je uvek okriviti ili strane plaćenike ili domaće izdajnike", kazao je Popović.

 

Ukrajinski mediji javili su da je tamošnja vlast zabranila da u zemlju uđe bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili i još 35 stranaca među kojima je i Marko Ivković, zbog sumnje da su sarađivali s opozicijom na destabilizovanju Ukrajine tokom velikih proevropskih demonstracija u Kijevu. Mediji su Ivkovića predstavili kao jednog od osnivačaa "Otpora" i aktivistu "Kanvasa" čiji su članovi već obučavali pristalice ukrajinske opozicije tokom "Narandžaste revolucije" 2004. godine.

 

Kako navodi portal infostok.org, on je 2003. godine savetovao opozicioni pokret "Kmara" u Gruziji i učestvovao u "Revoluciji lala" u Kirgistanu 2010. Radio je za organizaciju "Glas", kao posmatrač izbora za rusku Državnu Dumu 2010. Zbog aktivnosti štetne za ruske interese, Ivkoviću je zabranjen ulazak u Rusiju na pet godina. Po navodima medija, Ivković je u Ukrajini boravio kao saradnik na projektu "Jačanje političkih procesa u Ukrajini" Nacionalnog demokratskog instituta za međunarodne poslove SAD u Ukrajini, čiji je predsednik nekadašnji američki državni sekretar Medlin Olbrajt.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...