Slikar: Hvala vama iz Kurira, vi ste mi spasli život!
Foto: Nebojša Mandić

Kod umetnika kome smo pomogli da pobegne

Slikar: Hvala vama iz Kurira, vi ste mi spasli život!

Društvo -
Preporođen Dragan Momčilović, koji je godinama bio zatočen u užasnim uslovima u nelegalnom staračkom domu u Kumodražu, oporavio se u Domu za nezbrinute

BEOGRAD - Konačno može da odahne...Sećate li se Dragana Momčilovića (61), slikara koji je godinama bio zarobljen u nelegalnom domu za stare na Kumodražu? Priča o njemu i užasne slike čoveka koji je izgledao kao kost i koža, objavljene u Kuriru, obišle su Srbiju pre četiri meseca. Nesrećni slikar završio je u domu jer ga je rodbina protiv njegove volje u njega smestila, a vlasnicama prepisala njegov stan na Zelenom vencu. Momčilović je u nelegalnom domu godinama bio izgladnjivan, trpeo je torturu, vlasnice su mu uzele sva dokumenta i podizale njegovu penziju. Zahvaljujući Kuriru, Dragan je izbavljen iz pakla, a danas je novi čovek. Živi u Centru za nezbrinuta lica u Kumodražu, gde slika i druži se s novostečenim prijateljima.Podiže penziju- Preporođen sam! Sam sebe ne mogu da prepoznam. Vidi me kakav sam! Dobio sam meso! Ugojio sam se više od 20 kilograma, ranije sam imao tek nešto više od 30. Ne volim ni da se sećam onog pakla iz kojeg ste me izbavili. Mnogo vam hvala za to, nikad vam to neću zaboraviti. Imam redovne obroke, mogu slobodno da se krećem. Vraćena su mi dokumenta i konačno mogu da podižem penziju - veselo priča Momčilović i dodaje da ovde nije usamljen.- Kad sam bio u onom logoru, Aušvicu, tako ga ja zovem, nisam mogao da vidim živu dušu. Ovde ima mnogo ljudi, ali prijatelje mogu da biram - kaže Momčilović. Nije zapostavio svoju veliku ljubav, slikanje.Slikanje ga drži u životu- Slikanje me drži u životu. Voleo bih da imam atelje i veliki prostor, pa da ubacim još veće formate. Zasad sam osuđen na male crteže, i to drvenim bojicama ili olovkom, jer nemam uslova za tempere i boje - priča Dragan, koji kao akademski slikar želi da podučava mlade talente.

Jezivo... Pre četiri meseca
Jezivo... Pre četiri meseca

Hronologija 30. avgusta ekipa Kurira prvi put je posetila Dragana Momčilovića u ilegalnom domu u Kumodražu, a prva rečenica mu je bila: „Molim vas, spasite me, ja sam u logoru. Gladan sam, godinama nisam probao meso i mleko!“3. septembra na teren je izašla inspekcija Ministarstva rada i socijalne politike. Odmah potom svi stanari staračkog doma su iseljeni jer je procenjeno da žive u nehumanim uslovima.4. septembra Tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv vlasnica nelegalnog doma Gordane i Nevene Jončić.5. septembra Dragan Momčilović je prebačen u Dom za stara i nezbrinuta lica u Kumodražu i dobio je sve uslove za život. Posle tri godine imao je normalan obrok sa čorbom i mesom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track