POMAMA S PORUKAMA: Dobro jutro, kućo stara, evo sedmog januara!
Foto: Shutterstock

SMS umesto ličnog čestitanja

POMAMA S PORUKAMA: Dobro jutro, kućo stara, evo sedmog januara!

Društvo -
Svake godine sve više je onih koji lepe želje tokom praznika saopštavaju u porukama. Ima prigodnih, ali raste i broj čestitki koje se, blago rečeno, mogu nazvati banalnim

BEOGRAD - Prelazi se granica dobrog ukusa!Ništa lepše od naše seljanke kad se sagne da loži badnjake, suknja kratka, a gaćice šuplje, viri p... ko detlić iz rupe. Zato mala sada nosi bodi. Mir Božji. Hristos se rodi!Nemojte se začuditi ako vam neko u SMS poruci ili mejlu na ovaj vulgaran i banalan način, na dan najvećeg hrišćanskog praznika, poželi srećan Božić. Naime, sve je više sličnih poruka koje prelaze granicu dobrog ukusa i izazivaju zgražavanje sveštenstva i mnogih ljudi koji poštuju ovaj veliki dan za sve hrišćane.Nema smislaDr Ljuba Stojanović, profesor na Bogoslovskom fakultetu SPC, kaže za Kurir da je problem što građani nemaju običaj da promisle poruke koje šalju, da uvide njihov dublji smisao.- Još bi bilo bolje ako bi svako nastojao da doda nešto svoje i takve pozitivne sadržaje primeni u svom životu. Neophodno je da to budu naši pozdravi, rezultat našeg razumevanja praznika, a ne prihvaćene forme mišljenja bez udubljivanja u njihov stvarni smisao - rekao je ovaj profesor i naglasio da je kratak pozdrav „Mir Božji - Hristos se rodi“, i pored malobrojnih reči, sadržajniji od neprikladnih poruka koje ovih dana kruže među nama.

Neukusno... Vesna Tomić
Neukusno... Vesna Tomić

Degradacija društvaVesna Tomić, socijalni psiholog iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, objašnjava da je ova pojava posledica degradacije čitavog društva.- Uzrok je opšti neukus, nekultura i nepoštovanje tradicionalnih vrednosti. Nikome pristojnom u svetu tako nešto ne bi palo na pamet, a ako je to masovna pojava kod nas, mnogo govori o društvu u kojem živimo - kaže ona i dodaje da ovakva zloupotreba masovnih komunikacija kod njenih konzumenata proizvodi isključivo prostakluk, potpuno pomračenje mozga, devalvaciju tradicije i vere, a ne savremenost, kako su često skloni da misle.

Prigodne poruke za Božić- Badnjak se loži, vatra plamti, zdravlje i sreća neka vas prati. I neka vam novo sutra bude radost badnjeg jutra, i srećan vam Božić sutra. Mir Božji. Hristos se rodi.- Dobro jutro, kućo stara, evo sedmog januara. Pod nogama škripi slama, stig‘o Božić, blago nama. Da vas blagoslov svuda vodi, mir Božji, Hristos se rodi.- Danas je svaka misao jedna želja, želja za dom, za brata, prijatelja - za lepše sutra, za dane bolje, da kao Isus imaš snage i volje... Nek osvetli Božić srca čistotom, ti čovek budi, sijaj dobrotom... A dok se neko za tebe moli, ti sreću poželi, praštaj i voli. Mir Božji, Hristos se rodi!- Dobri dome, Božić stiže, dragom Bogu da smo bliže, da te greje vatra sveta, da ti sreća kućom cveta, da krst časni kolo vodi, i neka se Hristos rodi!

Poruke koje treba izbegavati- Pobrinite se da u ovim ledenim danima uzimate dovoljno vitamina CE. On se nalazi u: prasen-CE, sarmi-CE, kobasi-CE, vešali-CE, kao i u napicima: piv-CE, vin-CE, razne rakiji-CE. Jedino pazite da se ne predozirate vitaminima. Može da škodi. Mir Božji! Hristos se rodi!- Da se oblačiš po poslednjoj modi, da ti viski uvek godi, da se brčkaš u đakuzi vodi, da izgledaš kao bilder-bodi, na loto 7 ubodi. Mir Božji, Hristos se rodi!- Ništa lepše od naše seljanke kad se sagne da loži badnjake, suknja kratka, a gaćice šuplje, viri p... ko detlić iz rupe. Zato mala sada nosi bodi. Mir Božji. Hristos se rodi!- Koliko iglica ima bor, koliko prozora ima dvor, koliko zvezda nebom šeće, toliko ljubavi i sreće, nek celoj porodici donese Badnje veče.

Ovako trebaCitate preuzeti iz jevanđelja!Ljuba Stojanović saglasan je sa stavom da je za razumevanje ljubavi Božje najvažnije lično iskustvo, a ako želimo već gotove sadržaje, možemo ih naći u jevanđeljima.- Najupečatljiviji je: „Slava Bogu na visini, na zemlji mir, među ljudima dobra volja“. Kad ga dobro promislimo, jasno vidimo poruku božićne radosti. Sve drugo odudara od smislene logike Božića - ističe on i dodaje da posebno treba izbegavati uvredljive reči na račun bilo koje verske, nacionalne ili ideološke grupe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track