BOŽIĆNA LITURGIJA: Patrijarh služio u Sabornoj crkvi
Foto: Tanjug

Najradosniji hrišćanski praznik

BOŽIĆNA LITURGIJA: Patrijarh služio u Sabornoj crkvi

Društvo -
Bogosluženju prisustvovao i premijer Ivica Dačić
1 / 9 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej i premijer Srbije Ivica Dačić pozvali su danas na mir, jedinstvo i sabornost srpskog naroda. Premijer Ivica Dačić rekao je novinarima posle božićne liturgije u Sabornoj crkvi u Beogradu da je srpskom narodu potrebno upravo ono što mu je uvek nedostajalo, a to su jedinstvo i sabornost.

"Čitav državni vrh želi da se Srbija razvija, da bude sve jača", kazao je Dačić i dodao da su Srbiji potrebni politička i ekonomska stabilnost i sigurnost. Upitan da li Srbiji želi izbore, on je rekao da to nije pitanje za Vladu Srbije, već za političke stranke. "Vlada Srbije treba da radi svoj posao", kazao je Dačić.

Srpski patrijarh Irinej rekao je na liturgiji da treba poštovati svoju veru i kulturu, ali i vere i kulture drugih naroda. "Neka ljubav isključi svako neprijateljstvo i zlu volju među nama ljudima", rekao je patrijarh Irinej. Božićnoj liturgiji u Sabornoj crkvi u Beogradu prisustvovali su premijer Ivica Dačić, princ Aleksandar Karađorđević, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i predstavnici islamske verske zajednice.

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju danas veliki hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrista, povodom kog će u svim hramovima biti služena božićna liturgija.

Centralna proslava Božića na Kosovu i Metohiji održava se u manastiru Gračanica. Svetu arhijerejsku liturgiju služiio je episkop Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije, a prisustvovali su i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin.

Praznovanje Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika patrijarh Irinej je sinoć služio bdenje u Hramu Svetog Save, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama.Božić, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Na Božić se rano ustaje, pre sunca

Prema običajima, na Božić se rano ustaje, pre sunca, a važna ličnost u proslavi je i položajnik od koga se očekuje da u kuću unese radost i veselje.Božić se čestita rečima "Hristos se rodi" i odgovara sa "Vaistinu se rodi". Posle 40 posnih dana, to je prvi mrsni dan. Božić okuplja celu porodicu, a mesi se česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Ko od ukućana nađe neki simbola, veruje se da će na tom polju biti najuspešniji.

Ko još slavi na današnji dan

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

http://www.youtube.com/watch?v=vnOX9Tx2jkw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja