UŽAS U HRVATSKOJ: Srušili srpsko groblje u Osijeku, urezali ustaški simbol u Splitu!
Foto: Zorana Jevtić

Nacionalistički incidenti obeležili Badnje veče i Božić

UŽAS U HRVATSKOJ: Srušili srpsko groblje u Osijeku, urezali ustaški simbol u Splitu!

Društvo -
Nepoznati počinioci oštetili nadgrobne ploče i kapelu na srpskom groblju nadomak Osijeka. Meštani već dva dana žive u strahu
1 / 3 Foto: Zorana Jevtić

OSIJEK - Ne daju mrtvima da počivaju u miru.Nepoznate osobe uništile su desetak spomenika i razbile staklo na kapeli pravoslavnog groblja u selu Čepin kod Osijeka, grada u Hrvatskoj, i to baš uoči najvećeg pravoslavnog praznika - Božića. Meštani Čepina, koji su uglavnom Srbi, pričaju da su zaprepašćeni skrnavljenjem groblja. Posebno su razočarani što, kako kažu, nemilosrdni razbojnici ni mrtvim dušama ne dozvoljavaju da počivaju u miru.Meštanin M. R. kaže da ga je veoma pogodila vest o skrnavljenju srpskog groblja.Smetaju im Srbi- Dokle više!? Pitam se, dokle će nas više povređivati i ismevati. Pa tim nakazama koje su polupale stakla i oskrnavile grobove nisu sveti ni mrtvi ljudi. Šta im oni smetaju i kakva je to poruka nama živima? Ja to jedino mogu da tumačim da je opomena na nacionalnoj osnovi, drugog objašnjenja nema. Nekome smetaju Srbi, pa čak i kad nisu živi - priča uznemireno M. R. i dodaje da, nažalost, ovo nije prvi put. Njegovoj porodici posebno je teško palo što se ovo desilo baš uoči Božića, koji bi trebalo da se proslavlja u miru i slozi.Drugi stanovnici Čepina takođe su uznemireni zbog ovog događaja, a od tada žive u strahu da će neko od njih biti napadnut.- Kad su ti vandali napali mrtve, napašće i žive. Više niko nije bezbedan. Ovo se desilo usred bela dana. Od tada više ne smem da puštam decu samu na ulicu. Mislim da nisu bezbedni i neću da rizikujem, ko zna šta sve može da se desi - žali se jedan od meštana čija je rođaka sahranjena na ovom groblju, ali joj spomenik, srećom, nije oskrnavljen.Potraga za počiniocimaOsječko-baranjska policija odmah posle razbojništva izašla je na teren i traga za počiniocima. Kad budu otkriveni, biće optuženi za povredu mira pokojnika.

Danas u Vašim novinama pročitajte još:

- BEZDUŠNICA: Severina zabranila Milanu da vidi sina na Božić!- Pakao Ištvana Lakatoša: Sina su mi ubili, a sad mi tuku ćerku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track