Mihajlovićeva: Ovo je račun za struju koji ćete primati od februara!
Foto: Tanjug

Od februara stižu razumljiviji

Mihajlovićeva: Ovo je račun za struju koji ćete primati od februara!

Društvo -
Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla da ćemo svi znati šta plaćamo kao fiksne troškove, a šta kao promenljive

BEOGRAD - Crno na belo.Računi za struju trebalo bi da od februara budu pregledniji i razumljiviji za građane, najavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović. Tokom godine moguća su nova uprošćavanja računa.- Sada će svi znati šta plaćaju kao fiksne troškove, a šta kao promenljive. Na računu će biti i informacije o energetskoj efikasnosti kako bi građani mogli da smanje troškove - objasnila je Mihajlovićeva. Ljubo Maćić, predsednik Saveta Agencije za energetiku, naveo je da je prva strana računa slična onome što dobijaju kupci u drugim državama, dok se druga razlikuje jer se u drugim državama ljudi ne greju na struju.Dejan Vasić, direktor „EPS Snabdevanja“, kaže da čine sve da se novi račun pojavi u februaru, ali moguće je da se zbog problema na tenderu za štampanje to desi u martu.Mihajlovićeva je istakla da neće podržati tender jer ta firma mora sama da štampa račune, umesto da nekom drugom plati 15 miliona evra.(V. S.)

Šta znače određene stavke na novom računu1. Obračunska snagaObračunava se za svaki mesec, pa i kada nema potrošnje, na osnovu snage (svih uključenih uređaja u isto vreme) koju je kupac ugovorio sa EPS.2.Trošak javnog snabdevača (sada naknada za merno mesto)Plaća se za svako merno mesto u istom iznosu svakog meseca, pa i kada nema potrošnje. Odnosi se na troškove ugovaranja, obračuna, izrade računa, poštanskih usluga.3. Obračun potrošene strujeObračun po zelenoj, plavoj i crvenoj zoni.4. Popust od pet odsto za redovno plaćanjeObračunava se sledećeg meseca, ali ne i na naknadu za povlašćene proizvođače iz OIE.5. Naknada za povlašćene proizvođače iz OIEObračunava se i naplaćuje na osnovu uredbe Vlade Srbije.6. KamataObračunava se u skladu sa Zakonom o zateznoj kamati, zavisi od referentne kamatne stope NBS i promenljiva je.7. RTV pretplataObračunava se u skladu sa Zakonom o radiodifuziji. Od uplaćenog novca prvo se pokriva račun za struju, a zatim pretplata.

ČINJENICENovine na računu- Potrošnja po mesecima u prethodnih godinu dana- Potrošnja u odnosu na isti mesec prošle godine- Potrošnja u odnosu na prosečnu potrošnju u domaćinstvima u Srbiji- Učešće skupe i jeftine struje u ukupnoj potrošnji- Prosečna cena- Zone potrošnje- Trošak javnog snabdevača

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track