Mevlud Dudić: Vrati ću jedinstvo među Bošnjake
Foto: Fonet

Novi predsednik Mešihata IZ u Srbiji

Mevlud Dudić: Vrati ću jedinstvo među Bošnjake

Društvo -
Ubeđen sam da će doći do vraćanja jedinstva među muslimanima i unutar Islamske zajednice. Sada su oni koji su napravili ovaj problem na velikom iskušenju i ispitu iskrenosti, navodi muftija

SARAJEVO - Novi predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i muftija dr. Mevlud Dudić izjavio je da je uveren da će doći do vraćanja jedinstva među muslimanima i unutar Islamske zajednice na prostoru Raške oblasti, kao i da je njegova ruka pružena za povratak svih u okrilje Islamske zajednice u Srbiji nakon skoro sedam godina podela u tom delu Srbije.

Dudić je za predsednika Mešihata IZ u Srbiji izabran 4. januara, a zvanična inauguracija će biti obavljena u prvoj polovini februara.

''Čvrsto verujem da će doći do jedinstva muslimana, Bošnjaka na području Raške. Ubeđen sam da će doći do vraćanja jedinstva među muslimanima i unutar Islamske zajednice. Sada su oni koji su napravili ovaj problem na velikom iskušenju i ispitu iskrenosti. Dakle, da li su bili iskreni kada su govorili da su spremni na povratak ako muftija Zukorlić ne bude predsednik Mešihata'', kaže Dudić.

''Evo dobre prilike i evo poziva da se vrate svojoj Zajednici iz koje su ponikli. Naša ruka je uvek bila pružena. I ovog puta je moja ruka pružena da se vrate u Zajednicu i nastojaću da radim sa pozicije predsednika Mešihata i člana Komisije koja je formirana na nivou Sarajeva i Ankare, a koja je zadužena za vraćanje jedinstva, kako bismo u narednom periodu vratili jedinstvo muslimanima, opet u skladu sa Kuranom, Sunetom i normativnim aktima IZ u Srbiji'', kazao je Dudić.

Na pitanje kako gleda na konstatacije da je promena na čelu Mešihata deo taktičko-manevarske strategije muftije Muamera Zukorlića i da će on zapravo iz senke i dalje upravljati Islamskom zajednicom u Srbiji, Dudić precizno odgovara:

''Ponosim se onim što je muftija Zukorlić uradio kao predsednik Mešihata. Zaista me raduje da sam imao njega kao svog lidera. Ja sam i na dan mog izbora istakao da ću i u budućnosti u njemu videti jednog ozbiljnog lidera bošnjačkog naroda. Pojedini mediji su komentarisali kako su birani razni poltroni, kako je ovo bio konkurs za najposlušnije... Izabran sam za predsednika Mešihata i voleo bih da me malo ostave da radim shodno Kuranu i Sunetu i normativnim aktima. Ja ću u muftiju Zukorlića gledati kao na sandžačkog muftiju i nastojat ću da ga iskoristim maksimalno jer se ponosim njime'', stav je Dudića.

Prema njegovim rečima, autonomija Raške oblasti kao prekogranične regije ostaje cilj i ''ja tu nemam nikakve dileme''.

''Prekogranične regije su neminovnost. To Evropska unija zahteva i traži. I u crnogorskom, a i u srbijanskom delu Raške apsolutna većina naroda je u potpunosti svesna Raške kao prekogranične regije. Od značaja je da i političari koji su involvirani u srbijanski sistem shvate da je spas za nas u prekograničnoj regiji. Šta to znači? Vidite moramo biti svesni da je ovde najveća nezaposlenost. U Novom Pazaru, preko 50 posto, u Tutinu preko 65 posto, u Sjednici još drastičnije. Da ne govorim o zdravstvu, privredi, sudstvu, o nezaposlenosti Bošnjaka u policiji, školama koje nose imena nebošnjačka... Izlazak i spas za nas Bošnjake jeste u toj prekograničnoj regiji'', kazao je Dudić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track