Dr Miljko Ristić: Spremni smo i za presađivanje pluća
Foto: Marina Lopičić

Direktor Kliničkog centra Srbije

Dr Miljko Ristić: Spremni smo i za presađivanje pluća

Društvo -
Srpski hirurzi su u klinikama u Levenu i Briselu prisustvovali transplantaciji, ništa im nije nepoznato i oni su obučeni za najsloženije intervencije. Čekamo samo odgovarajućeg donora, rekao je profesor dr Ristić

BEOGRAD - Direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Miljko Ristić najavio je da je ta zdravstvena institucija spremna da izvrši prvu transplantaciju pluća u Srbiji.

"Spremni smo da uradimo prvu transplantaciju pluća u našoj zemlji. Faktički, čekamo samo odgovarajućeg donora", rekao je profesor dr Ristić.

Prema njegovim rečima, srpski hirurzi su u klinikama u Levenu i Briselu prisustvovali transplantaciji, ništa im nije nepoznato i oni su obučeni za najsloženije intervencije.

Ristić se sa profesorom dr Draganom Subotićem, direktorom grudne hirurgije, i kardiohirurgom dr Svetozarom Putnikom, upravo vratio iz Belgije, gde su se u dve univerzitetske klinike, u Levenu i Briselu, "uverili da im ne nedostaje znanja za presađvanje pluća".

"To su dva najbolja belgijska centra za transplantacije pluća. U jednom od njih dosad je urađeno 800 transplantacija pluća i to je najveća serija u Evropi. Sa direktorima grudne i kardiohirurgije, i koordinatorom za transplantacije, razgovarali smo o svim aspektima presađivanja pluća kako bismo napravili plan za izvođenje ovih zahvata u KCS", naveo je Ristić.

On je precizira da veliki deo hirurškog posla pri transplantaciji pluća zapravo obavljaju kardiohirurzi.

"Uradili smo tri transplantacije srca u Kliničkom centru Srbije, iako su mnogi bili skeptični, i pokazali da u našim uslovima uspešno mogu da se rade takve operacije, iako punih 14 godina nije urađena nijedna. U operacionim salama u Belgiji, na licu mesta, uvideli smo da nam ništa nije nepoznato i da tokom presađivanja pluća ne postoji ništa što bi moglo da nas iznenadi", dodao je Ristić.

Kandidati za transplantaciju su uglavnom mladi sa fibrozom pluća, pa će Ristić u tim pozvati i pulmologe Instituta za majku i dete “Dr Vukan Čupić”, gde se uglavnom leče ovi pacijenti.

Od opreme za sam zahvat KCS ne fali ništa, koriste se materijali i konci kao i za druge operacija, a tzv. imunosupresivna terapija protiv odbacivanja organa najvećim delom je ista kao posle presađivanja srca, jetre ili bubrega.

"Troškovi za prve tri operacije srca su oko 30.000 evra po pacijentu, ne očekujem da bi transplantacija pluća, računajući i bolničke dane, koštala više. To bi značilo veliku uštedu za zdravstvo, s obzirom na to da je predviđeno da se u određenim slučajevima pokrivaju troškovi ovog zahvata u inostranstvu, a taj zahvat u stranim centrima košta minimum 120.000 evra", naglasio je Ristić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track