Nikolić: Svi sudovi rade normalno
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Nikolić: Svi sudovi rade normalno

Društvo -
Sudije će iz krivične materije i dalje postupati u Palati pravde u Savskoj ulici, parnica će i dalje biti u sva tri suda u Ustaničkoj ulici, a vanpranica i izvršenja i dalje će biti na Novom Beogradu

BEOGRAD - Svi osnovni sudovi i sudske jedinice u Srbiji danas su otvorene i rade normalno, a raspoređivanje predmeta je uspešno završeno, rekao je državni sekretar Ministarstva pravde Danilo Nikolić.

"Ne samo od jutros već od prvog radnog dana - a to je bio 8. januar sudovi normalno rade - može se reći da se posao danas u svih 66 osnovnih sudova, 19 sudskih jedinica, ali i u sudskim kancelarijama gde su ukinute sudske jedinice obavlja normalno", rekao je Nikolić.

Raspoređivanja predmeta po sudovima, kako je naveo, bio je ogroman posao, posebno između tri novoosnovana suda u Beogradu, ali taj posao je, kako je istakao, uspešno obavljen. "Napravljena su detaljna upustva za svakog radnika u pisarnici i za sve koji učestvuju u tome. Uspešno je završena raspodela između tri beogradska suda", rekao je Nikolić, koji je kazao i da je svaki sudija, bez obzira gde je raspoređen, zadržao predmete u kojima je sudio, a koji su i dalje ostali u nadležnosti suda u kojem je raspoređen.

Nikolić je naveo i da ima nekoliko spornih premeštaja gde su uloženi prigovori, ali da je to minorno u odnosu na više od 200 sudija u tri osnovna suda u Beogradu.Takođe, kako je napomenuo, i dalje će krivica i parnica da se sude u zgradama u kojima se sudilo i do sada. "Da bismo zaštitili građane i racionalno postupali dogovreno je da se sve materije sude u zgradama gde su se inače do sada sudile, tako da se ne sele predmeti i sudovi, već se samo raspoređuju sudije", objasnio je Nikolić.

Tako će, kako je pojasnio, sudije iz krivične materije i dalje postupati u Palati pravde u Savskoj ulici, parnica će i dalje biti u sva tri suda u Ustaničkoj ulici, a vanpranica i izvršenja i dalje će biti na Novom Beogradu. Prema njegovim rečima, prve pravosnažne presude u ovoj godini su već donete.

"Prva odluka doneta je 3. januara i to u Arilju, u mestu gde je ukinuta sudska jedinica, ali gde se organizuju sudski dani. U krivičnoj materiji prva pravosnažna presuda doneta je u novoosnovanom sudu 8. januara u Dimitrovgradu, ali to nisu jedini slučajev i- radi se i u drugim sudovima i polako se stanje normalizuje", naglasio je Nikolić.On je naveo i da ima još nekih nedovršenih poslova, ali to se završava hodu i neće ometati sudije da zakazuju ročišta na koje je apelovao da posebno da prioritet daju starim predmetima i da ih češće zakazuju.Nova mreža sudova, koja je stupila na snagu 1. januara, ima 66 umesto dosadašnjih 34 osnovna suda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track