VRANJEŠ: Ovakvo vreme je "bolesno", ali mnogima prija i mnogi se ne žale!
Foto: Zorana Jevtic

Urednica vremenske prognoze na RTS

VRANJEŠ: Ovakvo vreme je "bolesno", ali mnogima prija i mnogi se ne žale!

Društvo -
Praktičnija je - ne iscrpljuje nas u smislu snežnih nanosa, saobraćajnih kolapsa, velike potrošnje energije i zavejavanja u planinskim oblastima. Ovakva zima mnogima je blagodarna, kaže jedini diplomirani meteorolog u medijima

BEOGRAD - Biljana Vraneš, jedini diplomirani meteorolog na domaćim televizijskim kanalima i jedna od najatraktivnijih dama na Javnom servisu, kaže da se ledeni talas u Americi polako povlači i da se hladan vazduh vraća u polarnu oblast.

To što se dogodilo iznad Sjedinjenih Američkih Država može da se dogodi bilo gde na severnoj Zemljinoj hemisferi. Prelio se hladan vazduh iz oblasti Severnog pola. On bi trebalo tamo da ostane, ali je popustila mlazna struja koja predstavlja svojevrsni bedem i štiti umerene širine od prodora hladnog vazduha.Može li se tako nešto dogoditi i kod nas?- Te oscilacije i prodori sa severa se događaju nekoliko puta tokom jedne godine. Vreme će pokazati šta će biti narednih meseci. Prethodni put se tako nešto na evropskom kontinentu dogodilo marta 2013, ali u oblasti britanskih ostrva. To je bio najhladniji mart u toj ostrvskoj zemlji otkako se meri temperatura. Mi smo za sada zaštićeni od oštre zime. Međutim, postoji neko uravnoteženje u prirodi, tako da posle dugog toplog perioda - nailazi hladan. Da li će se priroda uravnotežavati tokom ove zime ili će nam možda naspram relativno tople zime podariti ne baš tako toplo leto ili možda čak sveže leto za ovo naše podneblje, to ćemo videti.

Koliko je normalno što usred zime nemamo snega?- Nije normalno. Ovo svakako odstupa od kalendara i od početka decembra do 10. januara, na primer u Vojvodini, u proseku je palo tri do pet odsto uobičajene količine padavina. Na teritoriji Beograda 15 procenata, a na jugu Srbije je bilo nešto više, trećina uobičajenih padavina. Postoji veliki deficit padavina i to nije uobičajeno. Temperatura je daleko iznad proseka. Za prvu dekadu januara za Beograd najviša dnevna bi trebalo da bude do četiri stepena.

Možemo li reći da je to „bolesno vreme“?- Mnogima prija i mnogi se ne žale. Kažu da samo potraje ovako blaga zima. Praktičnija je - ne iscrpljuje nas u smislu snežnih nanosa, saobraćajnih kolapsa, velike potrošnje energije i zavejavanja u planinskim oblastima. Ovakva zima mnogima je blagodarna, ali svakako znam da bi se planinski centri obradovali jednom dobrom snegu. Možemo li već sada znati kakvo nas leto očekuje?- Ja moram da promenim struku. Trebalo bi da odem u vidovnjake da bih mogla da odgovorim na vaša pitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track