DERU NAS ZBOG RTS: Zadržali pretplatu, a daju im 7,5 milijardi!

Stradaju građani

DERU NAS ZBOG RTS: Zadržali pretplatu, a daju im 7,5 milijardi!

Društvo -
Građani će od sada Radio-televiziju Srbije finansirati dvostruko. Javni servis će novac primati preko pretplate, ali će velika novčana sredstva dobiti iz budžeta

BEOGRAD - I jare i pare!Građani će novac za finansiranje Radio-televizije Srbije obezbeđivati i preko pretplate i preko budžeta! Naime, Vlada Srbije juče je donela odluku da se za RTS i Radiodifuznu ustanovu Vojvodine iz budžeta obezbedi 7,5 milijardi dinara, ali, uprkos obećanjima iz marta prošle godine, nije ukinuta TV pretplata.Samim tim, to znači da će oni koji sad plaćaju pretplatu dvostruko finansirati RTS, ali će to činiti i oni poreski obveznici koji su do sada izbegavali da plaćaju tu stavku koja im je stizala uz račun za struju.Danijel Cvjetićanin, ekonomista, kaže da bi sada trebalo ukinuti pretplatu, ali i da se posle uredbe može postaviti pitanje da li je obavezno plaćanje.- Samo iz ugla države ima logike da postoji i pretplata i finansiranje iz budžeta - tvrdi Cvjetićanin.Rade Veljanovski, profesor na Fakultetu političkih nauka, kaže da je bio član Radne grupe o zakonu o elektronskim medijima, koja nije htela da pristane na finansiranje Javnog servisa iz budžeta. Kaže, znalo se da pretplata nije dovoljna, pa se shodno tome razmišljalo da se određeni deo sredstava obezbedi od pretplate, zatim nešto od marketinga, a da tek ono što nedostaje doda država.- Loše je da država finansira RTS i RTV. Ali ideja je stigla iz Vlade Srbije, možda i pod uticajem bivšeg direktora RTS - objašnjava on.On smatra da je pretplata najbolji način finansiranja, ali i da se građanima mora objasniti šta je Javni servis.

Saša Mirković
Saša Mirković

Saša MirkovićNE ZNA SE SUDBINA PRETPLATENa pitanje da li usvajanje Uredbe Vlade znači ukidanje pretplate, Saša Mirković, pomoćnik ministra kulture za informisanje, kaže za Kurir da pretplata nije ukinuta pošto se zasniva na još važećem zakonu o radiodifuziji. Upitan da li će biti ukinuta i kad, on odgovara da u ovom trenutku ne može da se prejudicira kakva će biti njena sudbina.- Tekst nacrta zakona o javnim medijskim servisima trenutno se nalazi u resornim ministarstvima čija mišljenja očekujemo - dodao je on.Osam godina plaćamo pretplatu- dug za pretplatu zastareva u roku od godinu dana- procenat naplate pretplate u Hrvatskoj je 97 odsto, u Poljskoj 65, a u Srbiji 41odsto- pretplata se naplaćuje od 2005.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track