SAVINDAN: Dodeljene Svetosavske nagrade
Foto: Tanjug

Školska slava

SAVINDAN: Dodeljene Svetosavske nagrade

Društvo -
Među dobitnicima nagrade su Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, profesor srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi Sremski front iz Šida Snežana Matić, kao i učenik osmog razreda Osnovne škole "Đura Jakšić" iz Jelašnice Predrag Cvetković
1 / 8 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Pojedincima i institucijama zaslužnim za razvoj i unapređenje prosvete u prethodnoj godini, danas su uručene Svetosavske nagrade, koje tradicionalno dodeljuje Ministarstvo prosvete Srbije.

Svetosavske nagrade uručene su na dan posvećen prvom srpskom prosvetitelju, a dobilo ih je ukupno 25 zaslužnih institucija, predavača, ali i uspešnih đaka. Priznanja su uručena u Vladi Srbije. Među dobitnicima nagrade su Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, profesor srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi Sremski front iz Šida Snežana Matić, kao i učenik osmog razreda Osnovne škole "Đura Jakšić" iz Jelašnice Predrag Cvetković.

Dobitnici priznanja za razvoj obrazovanja u Srbiji su i predškolska ustanova "Lane" iz Grocke, kao i predškolska ustanova "Rakovica". Svetosavsku nagradu dobili su i Prijepoljska gimnazija, učenik Muzičke škole Vatroslav Lisinski iz Beograda Strahinja Pavlović. Među nagrađenima su i osnovna škola iz Brankovine "Prota Mateja Nenadović", Osnovna škola "Abdulah Krašnica" u Preševu i beogradska Vazduhoplovna akademija.

Svetosavskom nagradom moći će da se pohvali i učenik trećeg razreda Šabačke gimnazije Radoica Draškić.

"Ova nagrada je znak da je neko primetio moj trud i da treba da nastavim", kazao je Draškić, dobitnik brojnih nagrada na takmičenjima. Čestitajući nagrađnima, ministar prosvete Tomislav Jovanović naveo je da prosveta ne sme da bude sama i da joj treba podrška.

"Pred nama je jedinstvena prilika da postanemo deo zajedničkog evropskog obrazovnog prostora, od kojeg ćemo učiti, ali i u njega donositi ono u čemu smo najbolji", kazao je Jovanović.

Povodom današnje školske slave, kojom se proslavlja ime najvećeg srpskog prosvetitelja Svetoga Save, večeras će biti održana i svečana akademja, koju je Ministarsvo prosvete organizovalo u Narodnom pozorištu. U školama u Srbiji danas je radan, ali nenastavni dan. Školska slava se obeležava svecanim priredbama u kojima učestvuju đaci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track