Vulin u K. Mitrovici: Pritvorene Srbe pustite na slobodu, država garantuje za njih
Foto: Tanjug

Apel međunarodnim predstavnicima

Vulin u K. Mitrovici: Pritvorene Srbe pustite na slobodu, država garantuje za njih

Društvo -
U ime Vlade Srbije, ja nudim javno garancije da će se svi odazvati sudskom pozivu kad god on stigne, naveo je ministar

KOSOVSKA MITROVICA - Ministar u Vladi Srbije zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin zatražio je danas od međunarodnih predstavnika da omoguće pritvorenim Srbima da se brane sa slobode i ponudio garancije države da će se odazvati na svaki sudski poziv.

"U ime Vlade Srbije, ja nudim javno garancije da će se svi odazvati sudskom pozivu kad god on stigne", rekao je Vulin tokom posete selima Banje i Suvo Grlo u opštini Srbica.

Ministar je dodao da to važi za Olivera Ivanovića, Dragoljuba Delibašića, Žarka Veselinovića, Lazu Lazića i sve koji se nalaze u zatvorima, a da ne može "ni da se dokuči zašto su uhapšeni".

"Nema čvršće garancije i nema teže reči od ove koju sam ja dao, a na međunarodnoj zajednici je da tu reč prihvati, da je vrednuje i da je ceni. Mogućnost bekstva za ljude koje sam nabrojao više ne postoji, ako je ikada i postojala", rekao je Vulin. Vulin je danas poklonio sanitetsko vozilo žiteljima srpskih sela u opštini Srbica i obećao da će Vlada Srbije i u narednom preriodu pomagati svojim građanima na Kosovu i Metohiji.

"Činićemo sve da im olakšamo život i stvorimo uslove za njihov ostanak i opstanak u sredinama gde sada žive", rekao je ministar i obećao pomoć materijalu za setvu, poljoprivrednoj mehanizaciji, ogrevnom drvetu i drugom.

Vulin je pozvao međunarodnu zajednicu da više pažnje posveti bezbednosti kosovskih Srba jer su često izloženi napadima. "Od međunarodne zajednice tražimo da se više angažuje, da bude posvećenija i iskrenija u tome i da vodi računa da bez bezbednosti na KiM nema normalnog života i nedhe biti Srba u Pokrajini", rekao je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track