PAKLENI PLAN: Haos u Bosni izazvan da se sruši Republika Srpska!

POZADINA: Neredi planirani s dugoročnim ciljem

PAKLENI PLAN: Haos u Bosni izazvan da se sruši Republika Srpska!

Društvo -
Nema slučajnosti: Cilj masovnih protesta i nereda jeste da se sruši srpski entitet u BiH, smatraju politički analitičari

BEOGRAD - Šta se valja iza brega?!Cilj nemira u Bosni i Hercegovini, koji traju već četiri dana, jeste da se sruši Republika Srpska, smatraju politički analitičari.Dragomir Anđelković, istoričar i politički analitičar, kaže da razume gnev naroda zbog loše socijalno-ekonomske situacije u Bosni, ali i da se ovakvi pokreti ne dešavaju spontano.Centri moći- Ovakvi pokreti podsećaju na takozvane narandžaste revolucije (niz protesta i političkih događaja koji su se odvijali krajem 2004. i 2005. godine u Ukrajini), a njih uvek neko organizuje sa strane. Verujem da je meta Republika Srpska i zato smatram da je briljantan potez Aleksandra Vučića to što je pozvao na sastanak lidere dve najveće stranke Dodika i Bosića - objasnio je Anđelković i dodao da je nečiji cilj prvo da se potpali Federacija, pa da se potom to prenese na Republiku Srpsku kako bi se posle toga reklo: „Eto, ta zemlja nije u stanju da funkcioniše, taj sistem nije dobar, mora da se ide u rekonstrukciju“ - ističe naš sagovornik.Prema njegovim rečima, iza nemira u Bosni i Hercegovini najverovatnije stoje određeni centri moći, isti oni koji su pominjani i kao poleđina u narandžastoj revoluciji.

Letele kamenice... Sukob demonstranata i policije
Letele kamenice... Sukob demonstranata i policije

Samo prividno spontanoSličnog mišljenja je i njegov kolega Đorđe Vukadinović, koji kaže da, iako to zvuči kao teorija zavere, nije nemoguće da je cilj nemira zapravo uništenje Republike Srpske.- Protest izgleda relativno spontano, kao posledica velikog nezadovoljstva, ali nije nemoguće da je želja da se prvo napravi politička nestabilnost koja bi nametnula ideju, odnosno da se pojača pritisak da se sruši Republika Srpska. U svakom slučaju, nije isključeno da posredna, indirektna žrtva bude RS, odnosno Srbi - istakao je Vukadinović i podsetio na nemire zbog matičnih brojeva koji su se u Republici Srpskoj dogodili pre godinu dana i koji su u stvari bili fingirani i s jasnom namerom da se promeni Ustav.

Milorad DodikPOLITIČARI IZ BIH HOĆE KRIZU U RSPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da samo ekonomski i socijalni problemi nisu razlog za nemire u više gradova Federacije BiH, već da je reč o „projektu koji bi trebalo da eskalaciju događaja iz FBiH na neki način transferiše prema RS“. On je rekao da će to biti i jedna od glavnih tema njegovog sastanka u Beogradu s prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, na kojem će učestvovati i predsednik SDS Mladen Bosić.Dodik je ocenio da je u Federaciji BiH poslednje četiri godine potpuno izgubljena kontrola vlasti i da situacija ni po čemu ne liči na stabilnost koju ima RS. On je dodao da bošnjački političari čine sve da se kriza prenese u RS.

Vučić, Dodik i BosićSASTANAK U BEOGRADUAleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider SNS, pozvao je čelnike dve najjače stranke u Republici Srpskoj Milorada Dodika, predsednika SNSD, i Mladena Bosića, predsednika SDS, na zajednički sastanak u Beogradu. Sastanak je planiran za danas, a na njemu će razgovarati o očuvanju stabilnosti Srpske u okolnostima krize u okruženju.Vučić je ranije od Dodika i Bosića tražio očuvanje jedinstva i političke stabilnosti Srpske, kao i da obezbede uslove da se svi problemi rešavaju demokratski, na izborima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track