ČEKAJU VUČIĆA: Radnici Jumka blokirali autoput kod Bresnice
Foto: Beta

Nastavljaju generalni štrajk

ČEKAJU VUČIĆA: Radnici Jumka blokirali autoput kod Bresnice

Društvo -
Zaposleni, koji su u generalnom štrajku gotovo mesec dana zbog lošeg materijalnog stanja, traže overu zdravstvenih knjižica i isplatu sedam zaostalih zarada

VRANJE - Zaposleni u kompaniji Jumko danas su nastavili generalni štrajk, blokadom autoputa kod Bresnice i najavili da će tamo ostati dok njihove zahteve ne saslušaju predstavnici vlade.

Radnici, koji su u generalnom štrajku gotovo mesec dana zbog lošeg materijalnog stanja, traže overu zdravstvenih knjižica i isplatu sedam zaostalih zarada. Glavni poverenik ASNS Jumko Vranje Snežana Veličković izjavila je da će radnici te kompanije nastaviti sa blokadom dok u Vranje ne dođu premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva privrede i Agencije za privatizaciju.

Prema njenim rečima, autoput je blokiralo 1.700 radnika Jumka. Veličković je kazala da su na ovaj korak bili prinuđeni jer se radnici Jumka "maltretiraju devet godina, a svi koji su doveli fabriku do propasti su dobro plaćeni i ćute".

Ona je napomenula da su predstavnici bili na sastanku u Agenciji za privatizaciju, nakon čega je trebalo da dođe i do sastanka u Ministarstvu privrede, ali radnici do sada nisu dobili poziv. Predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić izjavila je da ASNS već godinama ukazuje na izuzetno loše stanje u Jumku Vranje, gde, kako je navela, postoje problemi sa menadžmentom.

"Na kraju, posle svih upozorenja šta se radi u Jumku, kako se "razvlači" imovina te kompanije na čelu sa direktorom Zoranom Stošićem, mi smo kao Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata poslali dopis i javnom tužiocu i ukazali na ono konkretno što smo mi imali (od informacija)", kazala je Savić.

Ona tvrdi da međutim, da do današnjeg dana nije ispitana ni ona privatizacija dela Jumka, "kada je evidentno bilo zloupotreba i malverzacija sa kompanijom Zamber".

Prema rečima Savićeve, "vlasnik te kompanije je na kraju pobegao iz Srbije, ostavljavljajući onaj najbolji deo - tkačnicu Jumka "u potpunoj dubiozi".Savić je istakla da vlast i vlada više ne mogu zatvarati oči pred problemima sa kojima se suočavaju radnici Jumka, istakavši da se najzad mora nešto preduzeti da se tim ljudima pomogne.

Dačić pozvao radnike Jumka da pekinu blokadu auto-puta

Predsednik Vlade Srbije u ostavci Ivica Dačić pozvao je danas zaposlene "Jumka" iz Vranja da prekinu protest i blokadu auto-puta Beograd-Skoplje što oni za sada odbijaju. Dačić je za sutra u 13.00 u Vladi Srbije zakazao sastanak s delegacijom zaposlenih na kojem će se, kako je saopštila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima, razmatrati njihovi zahtevi i naći rešenje problema "Jumka".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja