Najnovije vesti

INDEKS SLOBODE MEDIJA: Srbija među najboljima u regionu, iza nas Hrvatska, BiH, CG...
Foto: KURIR

Reporteri bez granica

INDEKS SLOBODE MEDIJA: Srbija među najboljima u regionu, iza nas Hrvatska, BiH, CG...

Društvo
23:04h
Srbija se sa 63. popela se na 54 mesto. Ipak, Balkan se i dalje naziva "buretom baruta za novinare"

Indeks slobode medija za 2014. godinu, koji je izdala grupa Reporteri bez granica (RWB), pokazao je veliki pad u slobodi medija u brojnim zemljama svijeta, uključujući SAD, Centralnoafričku Republiku i Guatemalu.

Balkan se i dalje naziva "buretom baruta za novinare", dok je Makedonija najgore rangirana zemlja u regiji te se nalazi na 123. mestu.

Hrvatska se ove godine nalazi na 65. mestu. HRT je kritikovan zbog nedostatka nezavisnosti nakon reformi koje je sprovela vlast premijera Zorana Milanovića. U izveštaju se navodi da šefa HRT i članove Nadzornog odbora sada imenuje Sabor, što vladajućoj stranci omogućava političku kontrolu nad sadržajem emitovanja.

Srbija je bolje rangirana od Hrvatske, sa 63. popela se na 54 mesto. Ne zaostaje ni Crna Gora koja se nalazi na 114. mestu. Novinarima se preti, fizički ih napadaju i hapse. Albanija se popravila iako se nalazi iza BIH koja je na 66. mestu. Najbolje rangirana zemlja u regiji je Slovenija koja se nalazi na 34. mestu.

SAD je na 46. mestu, najviše zbog lova na curenje informacija i takozvane zviždače.

Listu u slobodi medija i dalje predvode Finska, Holandija i Norveška, dok su na samom začelju Turkmenistan, Severna Koreja i Eritreja. Najopasnija zemlja za novinare trenutno je Sirija, koja je na 177. mestu od 180 zemalja.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track