Tabaković: NBS će pažljivo trošiti devizne rezerve
Foto: Beta

Narodna banka

Tabaković: NBS će pažljivo trošiti devizne rezerve

Društvo -
Na vrednost kursa ne utiču prevremeni parlamentarni izbori, već podgrevanje atmosfere nesigurnosti, pored spoljnih uticaja na koje NBS ne može da utiče

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da centralna banka neće dozvoliti da domaća valuta oslabi toliko da građani, država i privreda dođu u situaciju da ne mogu da otplaćuju svoje obaveze vezane za evro.

"Ako dođe do krupnih poremaćaja u kretanju deviznog kursa, mi ćemo se ponašati u skladu s tim okolnostima i pažljivo odmeravati kako sačuvati devizne rezerve", rekla je Tabakovićeva. Ona je istakla da na vrednost kursa ne utiču prevremeni parlamentarni izbori, već podgrevanje atmosfere nesigurnosti, pored spoljnih uticaja na koje NBS ne može da utiče.

Komentarišući oduzimanje dozvole za rad Univerzal banci, guvernerka je rekla da bi joj bilo drago da je ta banka uspela da izbegne stečaj, kao što se i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučih raduje uspehu Delta holdinga, u vlasništvu Miroslava Miškovića. "Radovala bih se da se ova banka spasila, raduje se i Vučić poslovnim izveštajima Delta holdinga, a teško da ljudi u to veruju. Ne postoji lična ostrašćenost, mnogi su protiv njega i (Tomislava)Nikolića govorili najgore stvari, a sada su njegovi saradnici na ovom putu i radu na reformama", rekla je Tabakovićeva. Dodala je da će nadležni organi dobiti od NBS svu neophodnu dokumentaciju o poslovanju Univerzal banke.

"NBS je u tom slučaju pravovremeno reagovala i uradila svoj deo posla, ali ako drugi to ne urade propustićemo da se kao društvo obračunamo sa onima koji su imali koristi od toga što su odobravali kredite i uzimali sumnjive hipoteke", kazala je Tabakovićeva. Stečaj Univerzal banke i još tri državne banke koštao je državu, po njenim rečima, 865 miliona evra. Na pitanje da li je bilo propusta kadrova Srpske napredne stranke koji su bili u upravi Univerzal banke, Tabakovićeva je rekla da u vreme dok je ona guverner partijska knjižica nikom ne može da bude zaštita ako je kršio zakone. Ona je potvrdila da je smanjena plata funkcionera u NBS, a da je i ona sama i pre toga deo plate davala u humanitarne svrhe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track