Srbin na čelu Osnovnog suda nadležnog za sedam opština Kosmeta?

Nedoumice za organizaciju pravosuđa

Srbin na čelu Osnovnog suda nadležnog za sedam opština Kosmeta?

Društvo -
Sud bi bio nadležan za severnu Mitrovicu, južnu Mitrovicu, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok, Srbicu i Vučitrn, a pominje se mogućnost da mesto predsednika suda pripadne Srbinu, a da šef Tužilaštva bude Albanac

BEOGRAD - Još postoji mnogo nedoumica oko rešenja za organizaciju pravosuđa na severu Kosova i Metohije, a pred ekspertskim timovima u narednih mesec dana naći će se model po kome bi u severnoj Kosovskoj Mitrovici bilo sedište Osnovnog suda nadležnog za sedam opština.

Sud bi bio nadležan za severnu Mitrovicu, južnu Mitrovicu, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok, Srbicu i Vučitrn, a pominje se mogućnost da mesto predsednika suda pripadne Srbinu, a da šef Tužilaštva bude Albanac.

Postoji i predlog da se suđenja obavljaju i u južnom i u severnom delu Mitrovice, ali da treba precizirati hoće li se odeljenja razlikovati po prirodi predmeta za koje su nadležni.

Spekuliše se da bi severnom odeljenju pripala krivična materija, a južnom parnična, izvršna i prekršajna. Takvo rešenje, međutim, značilo bi da bi Srbi sa severa morali da idu u južni deo grada u kom isključivo žive Albanci da rešavaju svakodnevne probleme - od ostavine do razvoda.

Paraf na dogovor sa Prištinom o organizaciji sudstva na severu Kosova Beograd će staviti tek kada se utanače i poslednji detalji, a koji bi trebalo da uvaže specifičnost severnog dela pokrajine.

Iako je poslednja runda u Briselu donela izvestan pomak, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić koji je u njoj učestvovao, u četvrtak je izjavio da, zapravo, "ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori“, kao i da nije došlo ni do kakave izmene Briselskog sporazuma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track