MMF će od Srbije verovatno tražiti dodatnu štednju

O novom aranžmanu za pola godine

MMF će od Srbije verovatno tražiti dodatnu štednju

Društvo -
Delegacija Fonda boravi u Beogradu kako bi sagledala stanje budžeta u 2013. godini i prva dva meseca 2014. godine

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Nikola Ćorsović izjavio je danas da će delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u predstojećim razgovorima u Beogradu verovatno tražiti dodatnu štednju od Srbije.

"MMF će verovatno tražiti dodatnu štednju, jer je deficit visok, kako bi se obezbedila dugoročna održivost", kazao je Ćorsović. On je rekao da delegacija MMF-a od danas boravi u Beogradu kako bi sagledala stanje budžeta u 2013. godini i prva dva meseca 2014. godine, i dodao da će "eventualni pregovori o sklapanju novog aranžmana početi tek nakon formiranja nove vlade, u junu ili julu ove godine".Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doputovala je jutros u Beograd da bi sagledala stanje u javnim finansijama i utvrdila uslove za sklapanje novog aranžmana, potvrđeno je ranije agenciji Beta u kancelariji MMF-a za Srbiju. Delegacija MMF-a, koju predvodi Zuzana Murgasova, boraviće u Srbiji do 13. marta.

Poseta misije MMF-a Srbiji zakazana je pre raspisivanja prevremenih izbora. Vlada Srbije, koja je sada u ostavci, najavljivala je da je spremna za pregovore sa MMF-om o aražmanu iz predostrožnosti, bez povlačenja novca, koji će pomoći u sprovođenju planiranih reformi i stranim investitorima poslati jasan signal da je Srbija sigurno, stabilno i atraktivno tržište. Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011, zamrznut u februaru naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track