ZAGREB: Ministri odbrane Srbije i Hrvatske o dokumentima JNA
Foto: Beta

Rodić u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj

ZAGREB: Ministri odbrane Srbije i Hrvatske o dokumentima JNA

Društvo -
Ministar Kotromanović je zahvalio ministru Rodiću za predaju 38.500 aero-foto snimaka iz 1968. godine, koji će olakšati legalizaciju objekata u Hrvatskoj

BEOGRAD - Ministri odbrane Srbije i Hrvatske, Nebojša Rodić i Ante Kotromanović, dogovorili su se danas u Zagrebu da Srbija preda Hrvatskoj imovinsko-pravnu dokumentaciju vazduhoplovnih i pomorskih baza bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Hrvatskoj, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Rodić koji je u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj, dogovorio se sa Kotromanovićem o "modalitetima i dinamici" predaje dokumenata svih vojnih nekretnina na području Hrvatske koje su bile u nadležnosti JNA i tadašnjeg Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (ŠNO), piše u saopštenju.

Ministar Kotromanović je zahvalio ministru Rodiću za predaju 38.500 aero-foto snimaka iz 1968. godine, koji će olakšati legalizaciju objekata u Hrvatskoj.

Kotromanović je istakao da je, u cilju izgradnje regionalne bezbednosti, u interesu Hrvatske puno učešće Srbije i svih država regiona u evropskim integracijama, uz "uvažavanje nacionalnih određenja".

Dogovoreno je da će Hrvatska podeliti iskustva o učešću u Zajedničkoj bezbednosnoj i obrambenoj politici Evropske unije, a ministar Rodić zahvalio se za podršku Hrvatske Srbiji u procesu pristupanja EU.

Dvojica ministara su se složila da je odbrambena saradnja dve zemlje u uzlaznoj putanji, i kao jedan od primera istakli vojnu vežbu dveju strana "Zajednički odgovor 14", planiranu za ovu godinu.

Dogovorili su se i o nastavku razmene oficira - polaznika Ratne škole i Visokih studija bezbednosti i odbrane, i podržali dalji razvoj saradnje u obuci i usavršavanju.Razgovarali su i o mogućnostima saradnje specijalnih jedinica i nastavljanju razmene iskustava iz mirovnih operacija, a dogovorili su se i o nastavku bilateralnih susreta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja