SRBIJA IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA: Najbolje je da budemo neutralni

Sukobi u Ukajini

SRBIJA IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA: Najbolje je da budemo neutralni

Društvo -
Teška odluka: Naša zemlja je politički i ekonomski povezana i s Amerikom, i sa EU, i s Rusijom, te bi zbog toga bilo najbolje da ne stajemo ni na čiju stranu

BEOGRAD - Ni po babu, ni po stričevima!Držanje po strani najbolji je način da Srbija prođe sa što manje štete zbog krize u Ukrajini i suprotstavljanja Evropske unije, SAD i Rusije. Naša zemlja je politički i ekonomski povezana i sa Zapadom i sa Rusijom, poručuju poznavaoci prilika, i upozoravaju na to da nije lako ostati potpuno neutralan.Da ne bodemo očiDragan Petrović, stručnjak za međunarodne odnose, kaže da je najbolje da održimo odnose sa EU i sa Rusijom, a da ne bodemo oči SAD. Interes Srbije je da sa vodećim zemljama EU, Nemačkom, Francuskom, Italijom i Španijom, imamo što bolje odnose, kao i s Rusijom, koju smatra prirodnim saveznikom jer je naklonjenija našim interesima od većine zemalja sa Zapada.- Ne očekujem da nas neko stavi pred izbor Rusija ili EU. Vidi se da su vodeće zemlje Unije prilično oprezne i da taktiziraju, a Nemačka strateški sarađuje s Rusijom. To nam daje priliku za širu diplomatsku akciju i prilaženje zemljama koje nisu toliko radikalne prema Rusiji - uveren je Petrović.Između čekića i nakovnjaMožda, kako kaže, ne bi bilo loše da neko iz vlade da neku prorusku izjavu, a neko proevropsku.Predrag Simić, profesor međunarodnih odnosa i spoljne politike, smatra da bi neopredeljivanje bilo najbolji izbor.- Ponašamo se kao noj, naša glava je duboko u pesku. Kao i svi, i Srbi žive u uverenju da ćemo ostati po strani, ali to će biti teško - tvrdi Simić i dodaje:- I pre ovog sukoba bili smo između ruskog nakovnja i čekića EU kad smo zavarili prve cevi gasovoda Južni tok. Odmah nam je rečeno da ćemo morati da menjamo ugovor s Rusijom, i bila je iluzija da ćemo, kako smo izjavljivali, njima ostaviti da to reše.Simić misli da će EU izvršiti pritisak na najslabiju kariku, a to je Srbija.- Vrlo sam zabrinut šta će se desiti ako budemo stavljeni pred nemoguć izbor Rusija ili EU. Ekonomski ne možemo bez Rusije, ali kako smo kandidat za EU, moraćemo spoljnu politiku da stavljamo pod njenu kapu - objašnjava on.

Aleksandar VučićSRBIJA U UKRAJINI NA STRANI SRBIJESrbija neće da se meša u nešto što s njom nema veze, a Beograd je uvek za poštovanje principa međunarodnog javnog prava, rekao je juče potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić govoreći o stavu Srbije u vezi sa situacijom u Ukrajini. On je rekao da je pozicija Beograda na strani Srbije i njene političke stabilnosti:- Mi ćemo govoriti o svakom pojedinačnom detalju šta i kako mislimo. Narodski rečeno, kad se slonovi tuku, miševi stradaju. Mi nećemo da naš narod strada i da se mešamo u ono što s nama nema nikakve veze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track