UNICEF SRPSKIM POLITIČARIMA: Ne zaboravite decu, sve ih je manje
Foto: Dado đilas

Otvoreno pismo

UNICEF SRPSKIM POLITIČARIMA: Ne zaboravite decu, sve ih je manje

Društvo -
Deca su najređi i najugroženiji resurs Srbije, a njihov udeo u opštoj populaciji u stalnom je opadanju, kaže Mišel Sen Lot

BEOGRAD - Direktor UNICEF u Srbiji Mišel Sen Lot (Michel Saint-Lot) uputio je danas otvoreno pismo političkim partijama u predizbornoj kampanji i pozvao ih da ne zaborave najvažniji resurs Srbije - decu.

"Nalazimo se u prelomnom trenutku kada se stvaraju vizije i daju obećanja; Kada će građani odlučiti ko će dobiti njihovo poverenje da ih vodi u narednim godinama. U ovom trenutku, važno je da ne zaboravimo one koji se ne pitaju i kojima nije data mogućnost da dignu svoj glas i glasaju - decu", naveo je Sen Lot u pismu. On je istakao da su deca najređi i najugroženiji resurs Srbije i istakao da je njihov udeo u opštoj populaciji u stalnom opadanju, a, prema poslednjem popisu stanovništva, dostigao je dramatično nizak nivo od 17 odsto. Trećina dece je izložena siromaštvu i nema mogućnost da odraste u uslovima pogodnim za razvoj, te bi se moglo reći da će jedna trećina srpskog stanovništva sutra biti ljudi koji nisu dostigli svoj puni razvojni potencijal, naveo je Sen Lot. Sen Lot je istakao da je kvalitetno i inkluzivno obrazovanje jedan od najefikasnijijh načina podrške.

"Obrazovanje usmereno na siromašne treba da omogući najugroženijoj deci, da savladaju prepreke koje ih sprečavaju u postizanju svog punog potencijala. Taj proces treba da počne ranim uključivanjem u predškolsko obrazovanje", naveo je Sen Lot. Dodao je da bi siromašna deca trebalo da dobiju materijalnu podršku - odeću, obroke, knjige, i podršku u učenju kako bi im se omogućilo da završe školu i ostvare rezultate. "U Srbiji, nažalost, nedostaju mnoge od ovih mera. Slabe su šanse da dete iz siromašne porodice stekne univerzitetsko obrazovanje. Istovremeno, privreda 21. veka traži kvalifikovanu radnu snagu - najmanje 65 odsto kvalifikovane radne snage. U Srbiji danas jedva 17 odsto radne snage ima viši stepen obrazovanja, a jedna trećina ima samo osnovno obrazovanje ili niže", podsetio je Sen Lot.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track