SIROTI KARAĐORĐEVIĆI: Ne plaćaju struju, duguju 6,1 milion dinara

Za godinu dana ni dinara

SIROTI KARAĐORĐEVIĆI: Ne plaćaju struju, duguju 6,1 milion dinara

Društvo -
Prema podacima EPS, dug na dva brojila Belog dvora na Dedinju, odnosno Kraljevskog dvora, u kojem Karađorđevići žive, danas iznosi neverovatnih 6.178.335 dinara

BEOGRAD - Dug porodice Karađorđević za struju trenutno iznosi 6,1 milion dinara! Prema podacima EPS, dug na dva brojila Belog dvora na Dedinju, odnosno Kraljevskog dvora, u kojem Karađorđevići žive, danas iznosi neverovatnih 6.178.335 dinara, a da stvar bude još gora, već skoro godinu dana „podstanari” nijedan dinar nisu uplatili za potrošenu električnu energiju!

Karađorđevići su svake godine redovna stavka u budžetu Srbije. Od Ministarstva kulture godišnje dobijaju 40 miliona dinara za održavanje Belog dvora, što je građane Srbije do sada koštalo više od pet miliona evra. U evidenciji EPS-a stanje duga za prvo brojilo je 793.862 dinara i poslednja uplata od 60.000 dinara legla je 19. aprila 2013. Istog dana uplaćeno je 161.000 dinara za drugo brojilo, na kojem su dugovanja narasla na čak 2.623.940 dinara.

Uvođenjem novog preduzeća u naplatu struje, Kraljevski dvor dospeo je na listu ozbiljnih dužnika i u „EPS snabdevanju“, pa se ukupan dug Karađorđevića uvećava za još 1.113.634 dinara za prvo i 1.646.899 dinara za drugo brojilo.

Međutim, ovaj državni kompleks nije ni u planu za skidanje sa mreže, iako ovi sumanuti dugovi postoje već nekoliko godina.

U EPS-u tvrde da je „EPS snabdevanje“ uputilo Elektrodistribuciji“ Beograd nalog za isključenje struje u ovom objektu i da EDB treba da objasni zašto to nije učinjeno.

"EPS snabdevanje daje naloge za isključenja EDB-u za sve one dužnike koji nisu platili dug posle poslatog upozorenja pred isključenje. To važi za domaćinstva kojima dug prelazi 10.000 dinara i takozvane virmance koji duguju više od 100.000 dinara. Kraljevski dvor se vodi kao kupac iz kategorije virmanskih potrošača zbog angažovane snage i visine potrošnje - objašnjavaju u EPS-u i napominju da EDB nema prava da pravi bilo kakve aranžmane sa potrošačima jer je od 1. jula 2013. samo distributer, a ne i snabdevač strujom.

Uprkos tome, u EDB-u nam potvrđuju da su nalog za isključenje Kraljevskog dvora dobili, ali kažu i da Karađorđevići neće biti isključeni."I sa njima postupamo kao i sa svim potrošačima. Kontaktirali smo s njima i dogovorili se o reprogramu duga. Oni su pristali da uđu u protokol koji definiše da se deo duga plati odmah, a ostatak na rate. Svi potrošači pre isključenja mogu da se dogovore o načinu izmirenja duga. Obično nudimo da se od 30 do 50 odsto duga plati odmah, a ostalo na nekoliko mesečnih rata", rekli su nam u EDB-u.

Karađorđević: Račune plaćam iz svog džepa!

Iako se u trenutku kada je takođe imao vrtoglavo visok dug javno hvalio da račune plaća iz svog džepa, Aleksandar Karađorđević i njegovi saradnici nisu bili raspoloženi da objasne ova dugogodišnja dugovanja. Karađorđević je u medijima rado pričao i o nedovoljnim sredstvima koje svake godine iz budžeta dobija za održavanje Belog dvora.

- Vrlo je važno jednom za svagda razjasniti da se svi naši lični troškovi plaćaju iz mojih sopstvenih sredstava, a ne iz budžeta. Sredstva iz budžeta su namenjena kulturnim promocijama, izložbama, turističkim posetama i redovnom održavanju... Novac koji je država davala od sredine 2004. pa do kraja 2007. bio je relativno dovoljan. Posle toga je svake godine izdvajano sve manje novca, pa više nisu mogle da se nastave stalno potrebne popravke koje tako velika celina zahteva da bi mogla da opstane - jadao se pre dve godine „Politici“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track