KONFUZIJA U ZDRAVSTVU: Neki su štrajkovali, a neki radili normalno!
Foto: Nebijša Mandić

Bez jedinstva zdravstvenih radnika

KONFUZIJA U ZDRAVSTVU: Neki su štrajkovali, a neki radili normalno!

Društvo -
Dok su u Čačku radili uobičajeno, u Domu zdravlja Stari grad lekari su čak i trudnice vraćali kući; Iako su najavili da će štrajk trajati jedan sat, nisu svi to poštovali

BEOGRAD - Rasulo!To je reč kojom bi mogao da se opiše jučerašnji štrajk upozorenja lekara u više od 140 zdravstvenih ustanova u Srbiji, jer i pored obaveštenja da će svoja prava tražiti jednočasovnom obustavom rada, u mnogim domovima zdravlja štrajk je trajao čitavog dana! Pripadnici dva sindikata koja su organizovala štrajk, Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ i Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, obećali su da će najurgentnijim pacijentima, trudnicama i deci ukazati lekarsku pomoć, ali neki to nisu izvršili.To se desilo i trudnici u četvrtom mesecu blizanačke trudnoće, koju je ginekolog izbacio iz ambulante Doma zdravlja Stari grad, gde su pripadnici Sindikata lekara i farmaceuta Srbije štrajkovali u periodu od 7 do 19 časova.- Bilo je oko 11 časova kad sam otišla po recept za „utrogestan“. Međutim, nisu želeli da mi propišu lek. Čak su ženi u devetom mesecu trudnoće odbili da daju uput za porodilište, iako je porođaj krenuo - navodi ova mlada žena i dodaje da se situacija navodno promenila tek posle urgiranja direktorke ustanove Gordane Dragašević.Oprečne tvrdnjeOna, međutim, za Kurir tvrdi da su čitavog dana neometano funkcionisali po principu minimuma procesa rada i da niko od pacijenata nije vraćen kući. Konfuzno je bilo i u Kliničkom centru Srbije, gde su isključivo članovi Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ stupili u štrajk. Tamo niko nije imao informaciju o tome koji broj članova je ispoštovao dogovor o obustavi rada, koja, sudeći prema prijemu pacijenata, nije bila masovna.Zaposleni u 28 klinika Kliničkog centra u Nišu doneli su odluku da svakodnevno obustavljaju rad u periodu od 13 do 14 časova, kad će zbrinjavati samo hitne slučajeve. Jednočasovni protest trajaće do 14. marta, kad će, kako je najavljeno, zdravstveno osoblje potpuno prestati s radom.Bruka i sramota- To znači da će pomoć dobijati samo oni kojima je neophodno potrebna, dok će svi koji mogu da čekaju morati da čekaju - saopštio je predsednik štrajkačkog odbora KC dr Aleksandar Zlatić.Zbog prirode posla, u štrajk nisu stupili Urgentni centar, Dečja klinika i deo Ginekološko-akušerske klinike koji obavlja porođaje.- Ovo je bruka i sramota! Na zakazani pregled sam čekala skoro tri meseca, a sad moram da se vratim kući jer nisam hitan pacijent! Prevalila sam put od 40 kilometara da bih došla na pregled i jedva sam skupila pare za autobusku kartu. Oni štrajkuju iako imaju po 100.000 dinara mesečno i skoro svi rade privatno. Da li pita neko običan svet kako sastavlja kraj s krajem ili smo mi građani drugog reda. Pitali su me zbog čega ne pratim medije, jer bih videla da je danas štrajk. Da li je moja dužnost da svaki dan gledam TV - pita se pacijentkinja M. I. (59) iz Ljiga, koja je iz valjevske bolnice izašla neobavljenog posla. U bolnici u Valjevu, koja opslužuje oko 200.000 ljudi iz Kolubarskog okruga, lekari su juče primali samo hitne slučajeve.

Direktorka Dragašević urgirala da lekari poštuju minimum rada
Direktorka Dragašević urgirala da lekari poštuju minimum rada

OdlukaU ČAČKU NE ŠTRAJKUJUSvi čačanski lekari juče su bili na svojim radnim mestima. Predsednica čačanskog Sindikata lekara i farmaceuta Svetlana Obradović izjavila je da štrajka u ovom gradu zasad neće biti.- Priču je pokrenuo Sindikat lekara i farmaceuta, ali je naša lokalna organizacija odlučila da danas ne obustavlja rad. Ne znam ko je mogao da unese zabunu da će se štrajkovati ako se nekoliko dana unapred znalo da toga neće biti - izjavila je Obradovićeva.SindikatiOBUSTAVA SOLIDARNOG POREZA!Sindikati zdravstvenih radnika su štrajku pristupili sa zahtevima koji se pre svega odnose na zabranu zapošljavanja u javnom sektoru i na ukidanje solidarnog poreza, ali i izradu kratkoročnog i dugoročnog plana rada Ministarstva zdravlja i pregovore o platnim rezervama i povećanju zarada. Kako su saopštili, nakon razgovora s predstavnicima ministarstva znaće se da li će 14. marta početi generalni štrajk ili će njihovi zahtevi biti usvojeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track