icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

ZASTRAŠUJUĆE: Jedemo mrtve životinje i zatrovane prerađevine!

Veterinarski stručnjaci otkrivaju alarmantne podatke

ZASTRAŠUJUĆE: Jedemo mrtve životinje i zatrovane prerađevine!

Društvo
Zabrinjavajuće Seljak neće da prijavi uginulu stoku, već lešine prodaje nakupcima, a to posle završi u većim fabrikama mesa

BEOGRAD - Groblja životinja su naši stomaci.
- Građani Srbije godinama jedu meso mrtvih životinja a da to i ne znaju! Jeste li ikad videli stočno groblje u našoj zemlji? Niste. Lakše ćete videti skelet dinosaurusa ili mamuta nego mrtve krave ili svinje.

To je zato što nijedan seljak neće da prijavi uginulu kravu ili svinju i odnese je u stočnu kafileriju, kao što bi trebalo, nego lešine prodaje nakupcima, a to posle završi u fabrici mesa, gde se pravi sve ono što mi jedemo - tvrdi za Kurir republički veterinarski inspektor koji zbog straha da ne ostane bez posla nije hteo da otkriva svoje ime i prezime.

Prema njegovim rečima, u našim tanjirima ne završi samo neispitano meso mrtvih životinja već i meso zatrovano antibioticima, hemijskim sredstvima i hormonima.
- Kad je životinja bolesna, leči se antibioticima, raznim hemijskim sredstvima i hormonima koji su za čoveka veoma opasni.

Ako seljak primeti da to stoci nikako ne pomože, reši da je zakolje, a onda je proda mesnoj industriji - kaže naš sagovornik.
Kurir je istraživao na koje sve načine mesna industrija podvaljuje građanima Srbije i tako ih truje.

 


1 Jedemo đubre
SEPARATISANO MESO OPASNO

Kurirov izvor koji je godinama radio u jednoj od najpoznatijih fabrika mesa tvrdi da je najopasnije mehanički separatisano meso živine, dobijeno od najlošijih delova trupa živine.
- Najlošiji delovi živine se odvoje i stave u mašinu koja se zove separator i u kojoj se sve samelje. U toj smesi, koja je izuzetno štetna i opasna po zdravlje ljudi, nalaze se i srž i kosti. Štetnih materija posebno ima u srži. Ovo je zapravo najveća podvala, jer ta smesa ide u salame, paštete i razne proizvode od mesa. To đubre od sirovine mnogi proizvođači koriste jer je mnogo jeftinije - kaže on.

 

2 Uvoz iz EU
ŠTO EVROPA BACA, SRBI JEDU

Srbiju je pogodilo nekoliko afera u kojima je otkriveno da smo uvozili meso iz zemalja Evropske unije, i to nakon što su oni odbili da ga koriste. Tone mesa koje je proglašeno za nebezbedno po zdravlje ljudi Srbija je bez problema uvozila godinama, po vrlo niskim cenama.

 

3 Povećavaju gramažu
SIPAJU VODU U MESO

Da bi proizvođači mesa dobili što više na gramaži, dosetili su se da ubacuju vodu i led u meso i tako ga prodaju. Zapravo, proizvođači špricevima i iglama ubrizgavaju vodu i so u meso, nakon čega ono nabubri i bude lažno teže. Nažalost, iako je ovo ozbiljna prevara, jedna je od najbezbolnijih jer ne ugrožava ljudsko zdravlje, osim što kupci daju mnogo više novca.

 

4 Leglo bolesti
PRODAJE SE MESO SA SVINJSKOM KUGOM

U Srbiji su mnoga gazdinstva bila zaražena svinjskom kugom, nakon čega su grla, umesto da se izoluju, bila prodavana klanicama. Uprkos bolesti, meso zaraženih svinja je bez neophodnih provera prodavano i prerađivano. Kako kažu poznavaoci, najodgovorniji za ovakve probleme su veterinarska i sanitarna inspekcija, koje svoj posao ne rade dobro.

 

5 Hemijska sredstva
ZA DUŽI ROK TRAJANJA I LEPŠI IZGLED

Za poboljšanje ukusa, mirisa i izgleda koriste se konzervansi i aditivi. Prerađivači mesa preteruju sa unosom ovih supstanci kako bi od bajatog mesa napravili naizgled sveže. To ima strašne posledice po ljudski organizam.

 

ČINJENICE
Afere s mesom

-  Pre samo nekoliko dana uhapšen je N. J. (35) iz Velike Plane zbog osnovane sumnje da je proizvodio i prodavao meso mrtvih životinja.
-  U februaru 2014. godine otkrivena je prevara sa otrovnim kobasicama. Na pijaci u Zemunu prodavale su se kobasice napravljene od trulog svinjskog mesa.
-  U januaru 2014. godine u javnost je procurio snimak na kojem se vide tri osobe kako u Bečeju, kod farme PIK Bečej, skupljaju mrtve životinje iz blata i stavljaju ih u gepek, najverovatnije da bi preradile njihovo meso.
-  U oktobru 2013. godine čitavo domaćinstvo dobilo je trihinelozu jedući kobasice divlje svinje bez sanitarne provere.

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.