CRNI SRBIN: Na ratištu umalo da me ubiju naši

Nesvakidašnje: Prava filmska priča iz Čuruga

CRNI SRBIN: Na ratištu umalo da me ubiju naši

Društvo -
Velike muke: Nikoli Radujkoviću Crncu (49) majka je Srpkinja, a otac nepoznati Kenijac. Vojska SFRJ ga je zbog boje kože zarobila misleći da je plaćenik

ČURUG - Život piše drame.Među stanovnicima Čuruga, malog mesta u bačkoj ravnici, nalazi se i jedan tamnoputi meštanin. Zove se Nikola Radujković Crnac. Rođen je da li iz ljubavi ili trenutne nesmotrenosti i nerazmišljanja dvoje mladih ljudi. Ali odgovor na to pitanje očigledno nikada neće dobiti.Urgirao kapetan- Rođen sam pre 49 godina u Beogradu - od oca crnca koji je tu bio na studijama i majke Srpkinje iz Banjaluke, koja je išla u medicinsku školu. Majčini roditelji nisu hteli da čuju za nju pošto je dete crnče. Odbacili su je, a ona se zbog toga posle porođaja razbolela i završila u duševnoj bolnici, gde je i umrla 1999. godine. Otac je otišao u Keniju i nije se više javljao. Mene su smestili u hraniteljsku porodicu u Čurugu, gde sam i odrastao i završio školu - započinje životnu priču Nikola Crnac, kako ga svi u ovom kraju zovu.Sa 20 godina, u tadašnjoj SFRJ, odslužio je vojni rok, a nekoliko godina kasnije pozvali su ga na ratište.- Ima jedna anegdota sa ratišta. Umalo da me ubiju naši jer su mislili da sam plaćenik. Bio sam zarobljen i jedva sam im objasnio da sam rođen ovde i da sam crnac Srbin. Morao je moj kapetan da urgira - priča Crnac.Međutim, posle toliko godina prvi put je došlo do problema zato što je crnac.Obespravljen- Iako imam ličnu kartu i svu dokumentaciju, sada ne mogu da dobijem državljanstvo. Do sada sam ga redovno dobijao u Savskom vencu, pod brojem 2827/62/1966, redni broj 9151, strana 107, a sada ne mogu. Ističe mi lična karta, kao i pasoš. Treba da idem u Rusiju da radim, a ne mogu da izvadim dokumenta jer kažu da me nema. Upisan sam u birački spisak već 15 godina - kaže Nikola, pomalo iznenađen što ga, posle toliko godina, nema u knjigama državljanstva.Nikola kaže da je jedini crnac Srbin koji je branio Srbiju, a sad kada Srbija treba njemu, on ne može da ostvari prava koja je imao i koja mi pripadaju.- Bio je rat i u Sudanu i u Keniji, nisu me zvali tamo, nego ovde u Srbiji. Tada sam bio državljanin. Tada kada je trebalo ratovati - priča pomalo razočarani Nikola.

Lepi dani... Nikola u vojsci
Lepi dani... Nikola u vojsci

Upoznali se na šišanjuOŽENIO SE SRPKINJOM IZ BOSNENikola je oženjen i ima dvoje dece - 17-godišnjeg Miroslava i 23-godišnju Natašu.- Žena mi je Srpkinja iz Bosne. Upoznao sam je kada sam došao da se šišam u Čurugu. Kada je provukla ruke kroz moju kosu, odmah se zaljubila. Nije joj smetalo što sam crnac. Maštala je da nađe crnca kao što sam ja - šaljivim tonom priča Nikola Crnac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track