OČAJNI: Srbi robovi u Montevideu!
Foto: Kurir štampano

Radnici deset meseci žive u neizvesnosti

OČAJNI: Srbi robovi u Montevideu!

Društvo -
Zaposleni u preduzeću „Termoelektro“ koje je angažovala urugvajska kompanija nisu dobili platu. Niko ne želi da im pruži pomoć

BEOGRAD - Obespravljeni.Srpski radnici skoro deset meseci prepušteni su na milost i nemilost bahatim austrijskim i urugvajskim poslodavcima, ali i sudijama u Montevideu. Skoro 40 radnika podnelo je tužbu protiv urugvajske firme jer nisu dobili plate od deset do 15 hiljada evra, ali sedam meseci sud u glavnom gradu Urugvaja ne zakazuje ročište.Većina odustalaOni su radili na izgradnji najveće fabrike celuloze na svetu, investiciji velike urugvajske kompanije „Montes del Plata“. Posle dva meseca nastali su problemi jer poslodavac nije hteo da im isplati zarade. Reč je o radnicima beogradskog „Termoelektra“ koji su iznajmljivanjem preko nekoliko firmi došli do urugvajske kompanije.Trenutno je u Montevideu pet radnika, većina je odustala i nekako se vratila u Srbiju. Branko Drinić, jedan od onih koj su ostali, kaže za Kurir da sud namerno odugovlači, a u međuvremenu je protiv njih podneta kontratužba. Naime, tužila ih je austrijska firma „Kresta“, jedna od onih koja je posredovala između njih i poslodavca.

- Ročište po njihovoj tužbi zakazano je za 20. mart, dakle za manje od mesec dana otkako su je podneli, a mi čekamo sedam meseci! Posle sat vremena su doneli sudski nalog da ne smemo da protestujemo ispred firme „Montes del Plata“. Ne pucaju metkom da nas ubiju, nego nas lagano uništavaju. Bilo nas je 40, pa 19, pa sedam, a sada pet... Ljudi su odustajali jer nisu mogli da izdrže. Važno nam je prvo ročište da bismo mogli da damo punomoćje advokatu, onda možemo da odemo u Srbiju - priča Drinić.Pomoć dobrih ljudiNa pitanje kako se snalaze, on odgovara da im pomažu dobri ljudi, obezbeđuju im novac, smeštaj, prevoz, a tu su i porodice iz Srbije.- U medijima je totalni mrak, ne postoje vrata na koja nismo zakucali, samo nekoliko lokalnih medija nam je pomoglo. Svi se prave blesavi. Bila je naša konzulka iz Argentine, ali nije nam mnogo pomogla. Naša država bi trebalo da nas zaštiti - apeluje Drinić.

SindikatŠTA RADI DRŽAVA?!U Sindikalnoj konfederaciji ASI, koja je u kontaktu s radnicima, kažu da bi Ministarstvo spoljnih poslova trebalo više da se angažuje.- Podržavaju ih samo na rečima, a njima je potrebno više - navode u ASI.Drinić kaže da su i drugi radnici imali problema. Bosancima i Turcima su pomogli urugvajski sindikati, naplatili su oko 90 odsto svog novca, ali Hrvatima nisu pomogli, kao i drugoj grupi Srba koja je došla preko Slovenije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track