AGENCIJA: 18 lekova bez dozvole
Foto: Kurir

Razmotreno 313 lekova

AGENCIJA: 18 lekova bez dozvole

Društvo -
Čak 295 lekova u različitim jačinama, pakovanjima i farmaceutskim oblicima u potpunosti je zadovoljilo stroge kriterijume i dobilo rešenje da može da se nađe na tržištu Srbije

BEOGRAD - Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) je u 2013. razmatrala 313 novih lekova, od čega je za 18, koji nisu zadovoljili uslove dala negativno mišljenje, saopštila je danas ta institucija.

Kako je navedeno, 295 lekova u različitim jačinama, pakovanjima i farmaceutskim oblicima u potpunosti je zadovoljilo stroge kriterijume i dobilo rešenje da može da se nađe na tržištu Srbije."Od ovog broja, 39 se prvi put stavljaju u promet u Srbiji a devet lekova imaju status orphan lekova (lekova "siročića"), odnosno namenjeni su za retke bolesti", saopštila je Agencija i kao primer navela lekove za pacijente sa Hanterovim sindromom.

Prošle godine je ukupno 498 lekova prošlo kroz redovni postupak obnove dozvole za lek, koji se obavlja posle pet godina od prve registracije i takođe podrazumeva detaljnu proveru svakog leka, a samo dva nisu zadovoljila uslove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track